Ecevit Çorbası-Yayla Çorbası ve Tarihi Ecevit Hanı


Merhaba :)
Bu güzel pazar gününe sımsıcak bir çorba ile başlayayım istedim.. Hepimizin bildiği ve benim arşivimde bulunmayan çorba :)
Neden Ecevit Çorbası?
Bu çorba Kastamonu, Küre ilçesi Ecevit kasabasındaki meşhur yolcu hanında pişirilir ve gelip geçen yolcular ile çevre halkı tarafından tüketilirmiş.  Anlatıla anlatıla ünlenen bu çorba zamanla "Ecevit Çorbası" olarak ünlenmiştir. Kastamonu genelinde bu isimle bilinir..
Ecevit Hanı; özellikle İstiklâl Yolu üzerinde yer alması, kağnı kollarının konaklamasını, yeme-içme ihtiyaçlarını karşılamasından dolayı anlam ve önemini çoğaltmıştır.
Tarihi han günümüzde Kastamonu il özel idaresi tarafından restore edilip tekrar açılmıştır. Bugün el değmemiş tertemiz doğası, tarihi dokusu ve leziz Kastamonu Mutfağı ile ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Bilgi için;
http://www.kastamonuturizm.com/kastamonu/kure-ecevit-hani-h464.html
Ecevit Hanı:

Gelelim çorbanın yapılışına:

Malzemeler:
1 çay bardağı pirinç
2 su bardağı et suyu
3 su bardağı su
Tuz
Terbiyesi için:
3 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
1 yumurtanın sarısı
3-4 damla limon suyu
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağ
Nane

Yapılışı:
Et suyu ve su tencereye alınıp kaynatılır, üzerine pirinç eklenip tuz eklenerek pirinçler pişirilir.
Terbiyesi için yoğurt, süt, yumurta sarısı, un ve limon suyu bir kasede çırpılır ve kaynamakta olan pirinçlerin üzerine hızlıca karıştırılarak eklenir. 10-15 dakika kaynatılan çorbaya kıvamına göre su ilave edilebilir. Kaynayan çorbaya nanesi de eklenip bir taşım daha kaynatılır.
Tereyağı bir tavada kızdırılıp çorbanın üzerine eklenir, harmanlanır ve ocağın altı kapatılır.
Sıcak sıcak servis edilir..

Afiyet olsun..
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler