Geç kalmış bir yazı!
Giriş cümlesi olarak size şunu diyebilirim ki tarhana yapımını gözünüzde büyütmeyin. Özellikle miktar olarak çok fazla yapmayacaksanız ah ben bu zamana kadar neden evde yapmamışım ki diyebilirsiniz:) Tarhananın ekşime süresi 7-8 günü bulmakta anneme kalsa 10 günü geçir dedi ancak ben sabırsız davrandım. Ama tadı nefis oldu gerçekten de.
Aslında tarhanayı yapalı 1 aydan fazla oldu , ancak diğer tarifleri yayınlamaktan bunu nedense hep erteledim. Taa ki sitenizde tarhana yapımı yok mu diye gelen bir soruya kadar :)
Buyurun şimdi malzemelere geçelim ;
EVDE TARHANA YAPIMI
Malzemeler
1 kilo domates (armut -bardak tipli)
1 kilo kırmızı biber
1 kilo soğan
1 baş sarımsak
3 su bardağı süzme yoğurt (veya 1 kilo suyu süzülmüş normal yoğurt)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı instant maya
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 demet maydanoz
yarım demet dereotu
yarım demet nane
4-4,5 kilo kadar un
not: Aslında dereotu maydanoz ve nane yerine tarhana otu diye satılan ot kullanılıyor. Ben kullanmadım.
Tarhananın daha kırmızı olmasını isterseniz 2 yemek kaşığı salçada ekleyebilirsiniz, ben çorbayı pişirirken ilave etmeyi tercih ediyorum.
1-Öncelikle soğan, domates, kırmızı biber, tuz, sarmısak ve otları 1 su bardağı su ilavesi ile düdüklü tencerede yarım saat pişirin.(normal tencere kullanıyorsanız süreyi uzatın)
2-Düdüklüden aldığınız sebzelerin suyunu süzün. İyi süzünki hamur çok un almasın, o zaman tarhananız un çorbasına döner .Rondo yardımı ile püre yapın. Bu aşamada isteyen domates ve biberin kabuklarının çıkması için kevgirden geçirebilir ancak bence buna hiç gerek yok.
3-Püre olan ve ılınan sebzelerin içine yoğurt, instant maya, robottan geçirilmiş nohut ve kontrollü olarak unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin.
4-Hamur oldukça kabaracağından ve ilerleyen günlerde un ilavesi gerekebileceğinden hamuru geniş bir kaba koyun. Üzerini tülbent ile bağlayıp arka odada veya hava güzelse balkonda beklemeye alın.
5- Bundan sonraki aşamalarda yaklaşık 8-9 gün boyunca her gün günde iki kere tarhana hamurunuzu yumruklayarak içinde gazı alacaksınız ve gerekirse un ilave edeceksiniz.İlk günler biraz keskin kokan ve coşup fazlaca kabaran tarhananın ilerleyen günlerde kokusunu güzelleşecek ve kabarması azalacaktır. Ancak unutmayın hamurunuzun ne çok cıvık nede çok katı olası gerekli. Tarhanayı dökmeye başladığınız gün aşağıdaki kolajda görülen 1. fotoğraf gibi olmalı.
6-Ben tarhanayı 8. günde dökmeye başladım. Temiz çarşaf ın üzerine, temiz tülbenti yayıp biraz un serptim ki hamur tülbente yapışmasın. Avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartarak elimle biraz bastırdım. Gün içinde arka tarafını da çevirdim ki yere bakan kısmı nemli kalmasın.
7- Ertesi gün parçaları küçüklemeye başlayabilirsiniz. Sabah 2. fotoğraftaki gibi olan tarhana öğleden sonra 3. fotoğraftaki gibi oldu. Ertesi gün bir miktar tarhana alıp rondoya koydum. Gayet rahat çekiliyordu ki zaten tarhananız çok kurursa da çekimi zor olur. Ancak yeteri kadar kurumazsa robotta tekrar hamur haline gelir, Bunu küçük denemelerle anlayabilirsiniz.
8- Robottan geçirdiğim tarhanayı büyükçe bir tepsiye döküp arada karıştırarak yaklaşık yaklaşık 6-7 gün kuruttum. Bu kısım çok önemli çünkü iyice kurumayan tarhana küflenip bozulur. Süre sonunda temiz cam kavanozlara aldığınız tarhanayı kış aylarında afiyetle ve sağlıkla tüketmenizi dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder