Bizim evde pilav ve makarna çok sık pişmez.Akşam yemeklerini bir kaç çeşit hazırladığım için pilav ve makarnaya ya yer kalmaz yada tercih edilmez.Ama iç pilav ve domatesli pilavın yeri ayrıdır.Yaptığım beşamel soslu tavuklu karnıyarığın yanına (tarifi gelecek) domatesli pilav pişirdim ve hazır fırın çalışıyorken arasına ve üzerine kaşar peyniri serpip fırınladım.Daha evvelde bir kaç kez denediğim bu şekildeki pilav bence en çok domatesliye yakıştı.
Domatesli Kaşarlı Pilav
1 yemek kaşığı tereyağı(tepeleme)
yarım çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı pirinç (gönen baldo kullandım)
4 adet domates
3 su bardağı su(veya et suyu)
1 adet et bulyon**(tercih etmeyenler kullanmayabilir)
1 tatlı kaşığı tuz,2 adet kesme şeker
100 gram kaşar peyniri rendesi
Pirinçlerimizi yaklaşık 20 dakika ılık ve tuzlu suda bekletip süzüyoruz.Pilav tenceresine yağları alıp eridiğinde pirinç,tuz ve şekeri ilave edip pirinçler şeffaflaşana kadar çok karıştırmadan kavuruyoruz.Bu sırada domateslerin kabuklarını soyup minik küpler halinde doğruyoruz ve şeffaflaşmaya başlayan pirincin üzerine domatesleri ekliyoruz.Domatesler iyice eriyene kadar arada karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz.Suyunu ve bulyonu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişiriyoruz.Suyunu çektiğinde kapakla tencere arasına her zamanki gibi kağıt havlu koyarak 5-10 dakika pilavımızı dinlendiriyoruz.
Fırın kaplarının yarısına dinlenen pilavdan bir kaç kaşık koyup ortasına kaşar rendesi serpip üzerine tekrar bir kaç kaşık pilav koyuyoruz.(yani kaşar hem ortada hem üzerinde olacak)En üstede kaşar peyniri rendesini serpip 200 derece ön ısılı fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet Olsun...
Yöntem 2:Dilerseniz domatesli pilav için kabuklarını soyduğunuz domatesleri rondodan geçirin,erittiğiniz yağlara önce domatesi alıp suyunu çekene kadar pişirin.Daha sonra pirinçleri koyun ve kavurmaya devam edin.Pirinçler şeffaflaştığında suyunu koyun.Ben tam mevsimindeyken domatesin tadını iyice almak istediğim için yazın bu yöntemi kullanmıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder