Malzemeler
1 kilo aşurelik buğday2 su bardağı süt
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı üzüm
1 su bardağı doğranmış kayısı
1 su bardağı doğranmış incir
2 tane portakal kabuğu
3 tane elma
2 yemek kaşığı gül suyu
4 kilo toz şeker
ayrıca
kayısı
kuşüzümü
file antep fıstığı
dövülmüş fındık
bütün fındık
hindistan cevizi
tarçın
Yapılışı
Fasulyeyi ve nohutu 1 gece önceden ıslatın. Aşurelik buğdayıda 10 dakika haşlayıp süzün. Tekrar üzerini geçecek kadar su koyup buğdayıda 1 gece bekletin. Buğdayı ocağa koyup haşlayın. Haşlanmış nohutu ve kurufasulyeyi buğdaya katın. 1 bardak pirinci çok az haşlayıp onuda tencereye boşaltın. Portakal kabuğunu ilave edin. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırın. Diğer tarafta inciri, üzümü ve kayısıyı ayrı ayrı haşlayın. Aşure biraz katılaşmaya başlayınca 1 kilo şekeri üzerine dökün. 10-15 dakika pişirin. Şekeri birden dökmeyin içindeki baklagiller sıkışmasın. Üzüm, elma ve kayısıyıda tencereye alın. 3 kilo şekeride ilave edin. Su ve süt ilavesiyle kıvamı isteğe göre ayarlayın. Gül suyunu ilave edin. Göz göz oluncaya kadar kaynatın. Ocaktan almaya yakın inciride katıp bir taşım daha kaynatın. Üzerini isteğe göre süsleyin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder