Herkese iyi haftalar diliyorum.Bayram sonrası bloğumla ilgilenmeye ancak vakit bulabildim.Bayramda grip oldum, hem de öyle böyle değil, ses falan kalmadı bende.Yeni yeni düzeliyorum.Bu gün vereceğim baklava tarifi Oktay ustaya ait.Hamurun kıvamı çok güzel, böyle bir baklava yapmak için inanın çok usta olmanıza gerek yok.Biraz hamur açabiliyorsanız tamamdır.Bu tatlıyı annemlerde yaptım, onların bayram tatlısı oldu.Malum biz ailenin küçüğüyüz, çok fazla gelenimiz olmuyor, biz giden tarafız genelde.Buyrun tarife...
MALZEMELER
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı sirke
1 fiske tuz
5 su bardağı un
açmak için nişasta
ortası için:
250 gr. ceviz
üzeri için:
200 gr tereyağ
şerbeti için:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon suyu
YAPILIŞI
Önce şerbeti hazırlayın, soğuyun.
Hamur için gerekli tüm malzemelerle yumuşak bir hamur yoğurun.Eğer hamur çok yumuşak olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamuru yaklaşık 10-15 dk. dinlendirin.
Hamuru 40 bezeye ayırın.10 adet bezeyi teker teker nişasta yardımıyla tabak büyüklüğünde açın.Aralarına bol nişasta serperek bu 10 katı üst üste dizin ve merdaneyle tepsinizin büyüklüğünde açın.Tepsiye yerleştirin.Bu aşamada isterseniz araya ince bir kat ceviz döşeyebilirsiniz.Ben sadace orta kata ceviz koydum.10 adet bezeyi de aynı şekilde açın.Tepsiye koyun.Böylece baklavanın ortasına geldik.Bol ceviz döşeyin.Kalan 20 bezeyi de 10 ar 10 ar açarak tepsiye koyun.Tepsiden taşan fazlalıkları keserek çıkartın.
Baklavayı dilimleyin, üzerine erittiğiniz tereyağını dökün.170 derecede ağır ağır pişirin.İçi dışı iyice pişsin.
Fırından çıkarıp ilk sıcağı çıkınca şerbetini dökün.Şerbeti emdiğinde baklava hazır.İsterseniz baklavayı önceden pişirip, şerbetini bir gün sonrada dökebilirsiniz.O zaman tatlımız soğuk olacağı için şerbet sıcağa yakın olmalı.Yani biri sıcak, biri soğuk olmalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder