Çocukların sebze yemesi çok önemli olmasına rağmen sebzeyi seven çocuk çok azdır.Malesef çocukları bırakın bir çok yetişkinin de sebzeyle arası yok.Bebekliklerinden beri kızlarıma sebze yedirmek için değişik tarifler deniyorum, büyük ölçüde başarılı oldum diyebilirim.Yukarıda gördüğünüz pideleri afiyetle yiyorlar.Oysa ıspanak yemeğini kesinlikle yemiyorlar.Tarif Oktay ustaya ait.Mayalı değil kabartma tozuyla yapılıyor, bu yüzden oldukça pratik.İşte tarifi...
MALZEMELER:
4 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 çaybardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
su
İÇ MALZEMELERİ:
Yarım kg ıspanak
1 adet kuru soğan
zeytinyağı
tuz
1 adet yumurta
isterseniz peynir ve acı pul biber
YAPILIŞI:
Hamur için gerekli tüm malzemeler katılarak ele yapışmayacak yumuşak kıvamda bir hamur yoğurulur.Hamuru yoğururken suyunu azar azar katın.
Bu arada tencerede yağı kızdırıp, yemeklik doğranmış soğan eklenerek pembeleşene kadar kavrulur, üzerine yıkanmış ayıklanmış ıspanaklar ve tuz katılarak kavrulur.Hazırlanan iç soğumaya bırakılır.İsterseniz soğuyunca içine peynir de katabilirsiniz.
Ispanak ayıklamaya çok üşeniyorum.Malum dolapta da çabuk bozulan bir sebze, bu yüzden 1 kg ıspanak alıp ayıklayıp kavurup ikiye bölüp hemen pişirmeyeceksem dondurucuya atıyorum.Lazım olduğunda hazır bulmuş gibi seviniyorum.Tavsiye ederim.
Hamuru 16 eşit parçaya bölelim.Her bir parçayı küçük merdaneyle ya da oklavayla resimdeki gibi açalım.Ortasına ıspanaklı malzemeden koyalım, kenarlarında biraz boşluk kalsın.Kenarlarından katlayarak pide şeklini verelim.Yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
Bir yumurtanın sarısının birazını pidemizin kenarlarına sürelim, kalan yumurta beyazını karıştırıp çırpalım.Pidelerin üzerine dökelim.İsterseniz acı pul biber de serpebilirsiniz.190 derecede 20-25 dk kontrollü bir şekilde pişirin.Herkese afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder