Kuşburnu'nun yararları Ve Ezmesi

Ben kendimi bildim bileli yiyorum  Kuşburnu ezmesini.Sabah kalvaltılarının peynir,zeytini gibi olmazsa olmazlarındandır bizim evde.
Sabah kahvaltılarda, öğlen çayla- çörekle, akşam ayranını yapıp içmek,yada kurabileyelerle sunum yapmak gibi bir kaç seçeneği vardır.

En önemlisi İnsan sağlığına, haddinden fazlada yararı vardır.
Soğuk algınlığına,
İdrar söktürücü,
Hormonların üretimine destek sağlar,
Kanı temizleyici,
Tansiyon düzenleyicisi,
ve
Kansere karşı etkili ,daha neler neler,,,,,,,,

Yararlarını saymakla bitmez.


Aslında size yapılışını aktarmak isterdim ama kuşburnu EYLÜL ayında iyice olgunlaşır.Kuşburnu ezmesi yapılması için eylül ayının gelmesi beklenir. Ama size söz yapılırken MUTLAKA fotoğraflayıp sizinle paylaşacağım.

Yapımı çok zahmetlidir, kalabalık olmak çok önemli.Biz köye gidip eş -dost -akraba olup hepberaber yapıp, evlerimize dağılıyoruz mesela. 

AMASYA'NIN nasıl elması meşhursa MERZİFON'UN da Kuşburnu ezmesi meşhurdur.



Yapılışı;

Kuşburnu iyice kırmızı olunca toplanır,temizlenip bol suyla yıkanıp,pişmeye bırakılır.Pişen kuşburnular ,ellerde eldiven olmazsa olmaz, çünkü kuşburnun dikenleri insanın eline batabiliyor.
Pişen kuşburnular,süzgeçlerden (ilistir) 3-4 defa geçirildikten sonra, gözenekleri çok küçük olan eleklerden  iyice geçirildikten sonra büyük kazanlara alınıp şekeri eklenir ve koyulaşıncaya kadar pirişmeye bırakılır.Kuşburnu ezmesi pişerken, sık sık, karışmak gerekiyor.



AFİYET OLSUN...
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler