Laz böreği trabzon'un en sevdiğim lezzetidir.Ama benim yapabileceğim bir tatlı olamamıştı bu güne kadar.Zira hamuru incecik açma konusunda pek başarılı değilimdir laf aramızda.Hazır baklava yufkasından da yapılabileceğini öğrendiğimden beri denemek için fırsat kolluyordum ki o gün bu günmüş.Her ne kadar gerçeği olmasa da gerçeğine çok yakın bir lezzet oldu,üstelik çok az bir zamanımı aldı.Herşey 1 saatte olup bitti.Bundan sonra misafirlerime zevkle yapıp ikram edeceğim bir alternatifim oldu.Size de şiddetle öneririm.
((Yufkam da arttı,yarın da böreğini deneyeceğim arkadaşlar... ))
LAZ BÖREĞİ
- 16 adet hazır baklava yufkası
- 125 gr tereyağı (erimiş)
MUHALLEBİSİ
- 1 litre süt
- 7 yemek kaşığı şeker
- 4 tepeleme yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı pirinç unu
- 2 yumurta sarısı
- 1 çay kaşığı karabiber
ŞERBETİ(soğuk)
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- yarım limonun suyu
YAPILIŞI:
- Önce şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
- muhallebi malzemelerinin hepsini tencereye koyup pişiriyoruz,isteğe bağlı olarak(ki bu laz böreğinin olmazsa olmazlarındandır) karabiberimizi ekleyip blendırda çekiyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
- Tepsimizi tereyağıyla yağlıyoruz.
- 1.Yufkamızı serip üzerine erimiş tereyağını fırça yardımıyla serpiyoruz.Sekiz kata bu işlemi uyguladıktan sonra ılımış muhallebimizi yufkanın heryerine eşit gelecek şekilde yayıyoruz ve diğer sekiz kata da aynı işlemi uyguluyoruz.Yani aralarına erimiş tereyağını serpmeyi unutmuyoruz.
- E n üst kata erimiş tereyağının yanında yarım çay bardağı kadar da sıvı yağ ekledim,öyle yağladım son katı.
- Daha sonra iri kareler halinde kesiyoruz tatlımızı,fırına öyle vereceğiz.
- Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.
- Fırından çıktıktan 3 dakika sonra şerbetimizi kaşık yardımıyla döküyoruzBen çok az şerbet döktüm..İsterseniz şerbet dökmeden de afiyetle yiyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder