Uzunca bir aradan sonra merhaba. Yaz ayları gelince, hele bir de o yaz Türkiye’ye gidilecekse bir kosturmacadır başlıyor. Gecen hafta eşimi gönderdik, şimdi sıra kızımla bende. Burada okullar Haziran sonu kapandığı için, biz hala gün sayıyoruz...
Bugün sizlerle paylaşacağım cheesecake tarifim tam 26 yıllık. Kanada’ya ilk geldiğimde bir arkadaşımda yemiş, hemen tarifini almış ve o günden beri de başka tarifleri denemeye gerek görmeden bu tarifle yapmışımdır.
Son yıllarda Türkiye’de de “peykek“ (peynirli kekin kısaltılmış hali olmalı) adı ile farklı peynirlerle yapılıyor. Ben ’labne’ peyniri ile yapılanını denemiştim, çok güzeldi. Benim vereceğim tarifteki malzemeler Turkiye’de bulunabilir mi bilmiyorum ama bu tarif daha çok Amerika kıtasındaki takipçilerim için olacak gibi...Ama söz Türkiye’ye gittiğimde oradaki peynirlerle de deneyip, sizlerle paylaşacağım.
MALZEMELER:
Tabanı için:
- 3/4 cup ceviz (robotta çekilmiş)
- 3/4 cup Graham cookie crumbs
- 3 yemek kaşığı eritilmiş tuzsuz tereyağı
- 1,5 cups crumbs
- 2 adet philadelphia cream cheese (oda sıcaklığında)
- 4 yumurta (oda sıcaklığında)
- 1+1/4 cup şeker
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Birkaç damla vanilla extract
- 500ml. sour cream
- 1/4 cup şeker
- Taze meyve ya da istediğiniz bir pie filling
- Fırınınızı 325F - 165C ye ısıtın, fırının bir köşesine içi sıcak su dolu bir kap koyun (pişerken peynirin üzerinin çatlamasını önlüyormuş)
- Cheesecake tabanını hazırlamak için; 23 cm’lik kelepçeli bir kalıbın tabanına parşömen kağıdı serip, bir kenara ayırın.
- Crumbsları erimiş tereyağ ve ceviz ile karıştırıp, kalıbın altına yayın.
- Buzdolabından en az 1 saat önce çıkarmış olduğunuz peynirleri mikser ile biraz ezin, sonra sırası ile 4 yumurta, 1+1/4 cup şeker, 1 yemek kaşığı limon suyu ve birkaç damla vanilla extract ı da ekleyip, pütürsüz olana kadar tekrar karıştırın.
- Peynirli karışımı taban malzemesini üzerine döküp, hava kabarcıklarını çıkarmak için biraz tezgaha vurup, önceden ısıtılmış olan fırında, 40-45 dakika pişirin.
- Kek pişerken, sour cream ve şekeri karıştırın, bir kenarda bekletin.
- Kek pişip, biraz ılındıktan sonra, en üste sour cream i döküp tekrar 325F-165C de 5 dakika pişirin.
- Soğuduktan sonra üzerini kapatıp en az 1 gece buzdolabında bekletin.
- Ertesi gün, kalıptan çıkarıp, arzu ettiğiniz gibi süsleyip, afiyetle yiyin...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder