Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir,diye bir söz vardır bilirsiniz.Bana göre değişim,gelişim demektir.Tersi de düşünülebilir tabii.Aslında sözü getirmek istediğim şey dereotu.Neredeyse evlenene kadar dereotu yememişimdir.Oysa şimdi kokusuna,rengine,tadına aşık olduğum bir ot.Bazı şeyler vardır,birbirini tamamlar.Biri olmadan diğeri çok şey ifade etmez.Onun gibi,bakla,mücver,kabak dereotsuz çok yavan değil mi?Ben de yemediğim zamanların acısını çıkartırcasına bol bol dereotu kullanır oldum.Dereotlu poğaçayı bilmeyen yoktur.Kokusunu, lezzetini sevmeyen de.Okullar açılınca bizim mutfak biraz kek,poğaça,kurabiye ağırlıklı çalışır.Malum sabah erken kalkan bebe kahvaltı etmeye biraz nazlanır.Fakat mutfakta pişen bu tür yiyeceklere,yanında bir bardak sütle hayır demez.Siz de belki mutfağınızı dereotu kokutmak istersiniz.
Malzemeler
- 150 gr margarin
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yumurta (sarısı poğaçaların üzerine sürmek için ayrılacak)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3,5 su bardağı un
- dereotu
Yapılışı
- Oda sıcaklığındaki margarin,sıvıyağ,yoğurt,yumurta akı,tuz ve kabartma tozu yoğurma kabına konulup karıştırılır.
- İçine un yavaş yavaş ilave edilerek,yoğurulur.
- İstediğiniz miktarda dereotu eklenerek,ele yapışmayan,yumuşak bir hamur elde edilir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elle yuvarlanır,yağlanmış tepsiye dizilir.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp,160 derecede kızarana kadar pişirilir.
İsterseniz poğaçanın içine peynir ya da başka bir şey de koyabilirsiniz.Ben dereotu kokusunu tek başına yaşamak istediğim için katıksız yaptım.Afiyet olsun...
Sevdiğiniz kokular,hep duyabileceğiniz mesafede olsun...........
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder