Bizim evde sevilerek yenen bir çorba “ekşili köfte“. Ben çorba diyorum ama aslında o kadar doyurucu ki, ana yemek de olabilir.Eger kalabalık bir guruba hazırlamıyorsanız ve ertesi güne kalmasın diyorsanız bu verdiğim ölçülerin yarısını deneyin derim.
Afiyet olsun.
Malzemeler: (6-8 kişilik)
- 8 su bardağı su
- 1/2 çay bardağı pirinç
- 1 orta boy patates (küp küp kesilmiş)
- 1 orta boy havuç ( küp küp kesilmiş)
- Maydanoz
- 250-300 gr. kıyma
- 1 yumurta (beyazı köfteye, sarısı terbiyesine kullanılacak)
- 2 dilim bayat ekmek içi, ufalanmış
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- Maydanoz
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 limon suyu
Hazırlanması:
- Köfte için verilen malzemeleri iyice yoğurup, köftenizi hazırlayın. Cevizden daha küçük parçalar koparıp toplar yapın ve bu topları 2 çorba kaşığı un serpilmiş tepsiye dizin. Tepsiyi sallayarak, köftelerin her tarafının un ile kaplanmasını sağlayın.
- Büyükçe bir tencereye 8 su bardağı kaynamış su ve tuz koyun. Köfteleri, patatesi, havucu ve pirinci suya ilave edip ,yaklaşık 15 -20 dakika pişirin.
- 1 yumurtanın sarısını ve 1 limonun suyunu iyice çırpın.
- Bu karışıma azar azar köftenin suyundan "iki kepçe kadar" ilave edin. Sonra bu terbiyeyi, yavas yavas köftelere ekleyin.
- Bir iki taşım kaynatıp ocaktan alın.
- Üzerine ince kıyılmış maydanoz serperek, servis yapın.
NOTLAR:
- Kıymanın yağı yeterli geldiği için, yağ koymuyorum.
- Pirinçleri arzu ederseniz suyuna eklemeyip, köfteyi yoğururken köftenin içine koyabilirsiniz. Ben suyuna eklemeyi tercih ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder