Araya cadılar bayramı tarifi ve de resimleri girince, benim havuçlu kek sırada bir hayli uzun bekledi...
Afiyet olsun.
Bir süredir güzel bir havuçlu kek tarifi aramaktaydım ve nihayet Cafe Fernando'nun keki tam istediğim tarif oldu. Tarif, Shirley O.Corriher'in Bakewise isimli kitabındaki havuçlu kek tarifi. Cafe Fernando oradan esinlenmiş ben de Cafe Fernando'dan...
Kekin ölçüleri büyük, o bakımdan 25 cm. çapında, 10 su bardağı kapasitesi olan bundt kek kalıbı kullanmanızı tavsiye ederim.
Ben tarifte bazı küçük değişiklikler yaptım. Örneğin üzüm çekirdeği yağı yerine mısırözü yağı kullandım, elle karıştırmak yerine mixeri tercih ettim vs.
Cok güzel kabaran, nemli bir kek oldu, tavsiye ederim.
MALZEMELER:
- 200 gram ceviz içi
- 15 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için az miktarda
- 2 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 6 çorba kaşığı (30 gram) hindistan cevizi
- Taze rendelenmiş, eser miktarda muskat (nutmeg)
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı beyaz şeker
- 1 su bardağı kahverengi şeker
- 2 çay kaşığı vanilya özütü (vanilla extract)
- 3/4 su bardağı mısırözü yağı (veya ayçiçek, kanola ya da üzüm çekirdeği yağı)
- 1/2 su bardağı- tercihen - taze sıkılmış portakal suyu
- 350 gram ince rendelenmiş havuç (soyulmamış ağırlığı 450 gram)
- 1/4 su bardağı pudra şekeri (servis ederken üzerine serpilecek)
HAZIRLANIŞI:
- Ceviz içlerini teflon tavada, orta ateşte 10-15 dakika kadar kavurun. Ateşten alıp 15 gr. tereyağını ve tuzun yarısını ekleyin ve bütün cevizlere bulanana kadar karıştırın. Soğuduktan sonra iri parçalar halinde doğrayın.
- Büyük boy bir karıştırma kabında 2 su bardağı elenmiş unu, tuzun geri kalanını, 2 tatlı kaşığı kabartma tozunu, 1 tatlı kaşığı toz tarçını, 6 çorba kaşığı hindistan cevizini ve ince rendelenmiş muskatı karıştırın.
- Bu aşamada, fırınınızı 180 dereceye getirip ısıtın.
- Diğer bir karıştırma kabında, 5 yumurtayı, 1 su bardağı beyaz, 1 su bardağı kahverengi şekeri mixer ile çırpın. 3/4 su bardağı sıvı yağı, 2 çay kaşığı vanilya özütünü, 1/2 su bardağı portakal suyunu ekleyin ve krema kıvamına gelene kadar karıştırın.
- Kuru malzemeleri, yaş malzemeye azar azar ekleyin ve pütürsüz olana kadar karıştırın. En son rendelenmiş havuçları ve cevizleri de ilave edip bir spatula ya da tahta kaşık ile tüm malzemeyi son kez karıştırın ve kalıba dökün. Kalıbın tabanını tezgaha birkaç kez vurup hamurun içindeki hava kabarcıklarını çıkartın.
- Önceden ısıtılmış, 180C - 350 F fırında, 55 dakika pişirin. ( 55 dakikanın sonunda, kekin ortasına kürdan sokarak, pişip pişmediğini kontrol edin).
- Keki fırından çıkarıp, soğutma telinin üzerinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve servis tabağına alın. İyice soğuduktan sonra, pudra şekeri serpip servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder