Ben kuru fasulyeyi rahmetli anneciğim gibi pişiriyorum. Sulu, suyunun 'çok pişirmekten dolayı' rengi bulanıklaşıp koyulaşmamış, taneleri de erimemiş haliyle seviyorum. Bir de annem üzerine taze maydanoz yerine taze nane koyardı ki ben de naneyi daha çok yakıştırıyorum. Sanırım öyle alıştığım için, malum annelerinin yemekleri her zaman en güzelidir ...
Pişirirken arzu ederseniz yeşil ya da kuru biber de ekleyebilirsiniz. Limon dilimleri ile servis yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 1 büyük boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 küçük boy havuç
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz seker
- Kaynar su
- Taze nane ya da maydanoz
Hazırlanması:
- Kuru fasulyeleri akşamdan yıkayıp, tencereye koyun . Üzerini geçecek kadar su ilave edip, sabaha kadar bekletin. Sabah suyunu değiştirin, üzerini 4 -5 parmak geçecek kadar su koyup tencereyi ocağa alın, kısık ateşte fasulyeler biraz yumuşayana kadar pişirin (suyu az gelirse kaynamış su ilave edin).
- Fasulyeler haşlanırken üzerinde köpükler oluşacaktır, bu köpükler fasulyenin gazıdır. Bunları delikli kepçe ile alırsanız, fasulyenizin gazını biraz da olsa azaltmış olursunuz...
- Soğanı yemeklik, havuçları verev doğrayın. 1/2 çay bardağı zeytinyağında soğanları ve havuçları, soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. Sarımsakları ve salçaları da ekleyip bir süre daha kavurun.
- Eritmeden haşladığınız fasulyelerin suyunu süzün, soğuk sudan geçirin.
- Fasulyeleri, tuzunu, şekerini ve üzerini geçecek kadar kaynar suyunu da tencereye koyup, kapağını kapatın. Kaynayana kadar harlı ateste, kaynadıktan sonra da kısık ateste, fasulyeler pişene kadar pişirin.
- Soğuduktan sonra servis tabağına alıp, üzerine taze nane veya maydanoz doğrayarak servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder