Yanına birde ayran!!
Cacıkta olabilir ama yazın :)
Günaydınlar :)
Her taneciği bir Anadolu kokusu olan bulgur, bereketi ve lezzeti ile sofralarımızdan eksik olmuyor değil mi?
Pilavlara, çorbalara, köftelere, yemeklere herşeye katıyoruz, lezzetinden ve sağlığından şüphe etmiyoruz, seve seve tüketiyor, Rabbimize şükrediyoruz bu nefis lezzetler için..
Eskiden daha bir zahmetli olduğu için daha bir kıymetli imiş bulgur, pirinç felan hakgetire zaten, bulabilene aşk olsun..
Köylerde zahmetle ekilip biçilen, düvenler ile ezilip buğday taneciğini çıkaran köylülerimiz buğdayın irisinden keşkeklik, kırığından çorbalık yaparlamış.. Buğdayı önce yıkayıp sonra haşlarlar, haşladıklarını kuruturlar, kuruduktan sonrada dibekte döverek bulgur yaparlarmış..Sonrada bütün kış tüketirlermiş..
Zahmetli lakin anamızın ak sütü gibi helal, bereketli ve sağlıklı bulgur geleneğimizi dilerim sonraki nesillere de aktarır, fast food değil, tahıllarımızla sağlıklıca beslenmeye devam ederiz..
Dibek taşı demişken, Kastamonumuzda dibek taşında dövülmüş kahve pek bir meşhurdur, o da başka bir güne kalsın efendim :))
Pilavım bu kez mantarlı, pazardan aldığım mantarları kıyıp pilava katarken bahar gelsede köye gitsem mantarları kendim toplasam diye iç geçirdim ne yalan söyleyim ama ne yapalım bunada şükür, geldi pilavımı tatlandırdı:)
Malzemeler:
2 su bardağı bulgur
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı domates salçası
1 kase mantar
1 adet kırmızı (kapya) biber
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
50 gr. tereyağ
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Aldığınca ılık su..
Yapılışı:
Bulgurlar ayıklanıp iyice yıkanır suyu süzülür..
Tencerede yağlar eritilip üzerine küp doğranmış soğanlar eklenir, pembeleşene kadar kavrulup mini doğranmış biberler,kıyılmış mantarlar, tuz, karabiber, kırmızı pulbiber ve salçalar eklenip kavrulur. Yıkanmış bulgurlar ilave edilip biraz daha kavrulan pilavın suyu yavaşça ilave edilir.(Üzerini biraz geçecek miktarda) Tuz kontrolü yapılıp pişmeye bırakılır.
Afiyet bal şeker olsunnn:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder