PAZILI RULO BÖREK





MERHABALAR,ALTINOLUK'TAN,AKÇAY'DAN SELAMLAR,SEVGİLER

**PAZILI RULO BÖREK**

Pazı bitkisini bilirmisiniz dostlar?

etli dolması,sarması,pirinçli yemeği,kavurması,böreği yani pazı bitkisi ile çeşit çeşit lezzetler elde etmek mümkün

**faydaları aşağıdadır!!!!

zümrüt gibi yemyeşil iri yapraklı sulu yapısıyla pazarlarda tezgahları süslüyor,yapraklarını börek yaparak,saplarını da soğan,biber ve domatesle soteleyerek yoğurtlu ve yumurtalı olarak tükettik

BÖREĞİMİZİN MALZEMELERİ:

5 adet yufka

2 demet pazının yaprakları

2 adet kuru soğan

1 fincan sızma zeytinyağı(iç malzemesi için)

1 fincan sızma zeytinyağı( yufkaları yağlamak için)

maydanoz,dereotu,taze nane

200 gr tuzsuz lor

1 tatlı kaşığı tuz

isteğe göre:karabiber,kimyon,pul biber

üstüne sürmek için;

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı yoğurt

tuz

YAPILIŞI:

*Öncelikle pazı yaprakları saplarından ayrılır, yıkanır,mümkünse salata kurutucusunda kurutularak ince ince kıyılır,soğanlar ince doğranır ya da benim yaptığım gibi rondodan geçirilir,

*geniş bir kap içinde yapraklar,soğanlar,baharatlar,lor ve zeytinyağı karıştırılır

*yufkanın bir tanesi tezgaha yayılır,üzerine fırça ile bir miktar zeytinyağı sürülür,iç malzemenin 5 te 1 i yayılır,üstüne ikinci yufka yerleştirilir,ilk yufkadaki gibi önce zeytinyağı sonra iç malzeme eşit olarak yayılır,diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlanır

*5 kat yufka iç malzemeleriyle birlikte(resimde görüldüğü gibi)rulo yapılır

*keskin bir bıçakla 1 parmak kalınlığında dilimlere ayrılır

*tepsiye yerlştirilen ruloların üstüne yumurta,yoğurt karışımı sürülür

*210 c fırında pişirilir

*afiyetle yenir

ŞİFA OLSUN

****Pazı, A vitamini kaynağı betakaroten, C vitamini ve folik asit yönünden zengin bir bitkidir. Özellikle yaprak sapları kırmızı renkli olan pazılarda A vitamini oranı yüksek olur. Pazının diğer besin değerleri ıspanağınkine çok yakındır. SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Besin değerleri ıspanağınkine benzeyen gösterişsiz pazı bitkisi, önemli bir besindir. Bunun yanı sıra;
o Pazı yaprakları bedeni güçlendirici (tonik) etkiler taşımaktadır.
o Pazı yaprakları, içerdiği demir ve folik asitle kansızlığı önler. Ayrıca pazının yenilmesi gebe kadınların spina bifida (omurganın bir tarafının açık olması hastalığı) taşıyan çocuklar doğurma rizikosunu en aza indirir.
o Pazının tohumları, geleneksel olarak halk hekimliğinde yarı lapası şeklinde ve kan kesici olarak kullanılagelmiştir.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler