Etli Kuru Patlıcan ve Biber Dolması

Merhabalar,bugün hafta sonu bana göre oruç tutmanın daha kolay ve keyifli olduğu günlerden.Çünkü sahurdan sonra keyfime göre uyudum,daha sonra telaşsız mutfağa girdim zevkle yemek yaptım ve hala saat 16:00 belki biraz da tv karşısında uzanır keyif yaparım.Hafta içi çalışırken oruç tutmak doğal olarak daha zor oluyor.O yüzden çok şükür bugün çok keyifli geçiyor.

Bu dolmayı da geçen gün yapmıştım.Neredeyse tümünü ben yedim diyebilirim.Kuru dolmayı çok severim zaten.Şöyle üzerine biraz da sarımsaklı yoğurt gezdirince nefis oldu.


Malzemeler






  • 25-30 adet kadar kuru patlıcan,10 adet kadar da kuru biber


  • 350 gr kadar orta yağlı kıyma


  • 1 çay bardağı pirinç (isterseniz bulgur da kullanabilirsiniz)


  • 2 adet soğan


  • 3-4 diş sarımsak


  • sumak,biber salçası nar ekşisi,tuz,karabiber


  • 1 yemek kaşığı tereyağ


Yapılışı



Önce patlıcan ve biberlerinizi yıkayın,daha sonra sıcak su dolu bir tencereye koyup elinizle bastırarak biraz yumuşamasını sağlayın.Bu işlemden sonra suyun içinden çıkarıp bir süzgece koyun.



Derin bir kabın içine soğanlarınızı rendeleyin.İçine kıymayı,pirinci ekleyin.Salçanızı,dövdüğünüz sarımsağı,1 ya da 2 yemek kaşığı kadar nar ekşisini,1 tatlı kaşığı kadar sumağı ve damak zevkinize göre tuzu,karabiberi ilave edip iyice karıştırın.Kıymanız yeteri kadar yağlı değilse tereyağınızı da ilave edip,karışımın üzerine biraz sıcak su koyup hafif sulu bir karışım elde edin.Patlıcan ve biberlerinizi hazırladığınız iç ile doldurun.Tencerenin altına ağız ağıza gelecek şekilde önce patlıcanları daha sonra biberleri yerleştirin.1,5 su bardağı kadar sıcak suyun içine 1 tatlı kaşığı salçayı ezip dolmalarınızın üzerine gezdirin.Kısık ateşte pişirin.



Şimdi burada önemli olan kısım



1-Dolmaları ağızlarına kadar dodurmamak.Pirinçler pişince şiştiğinden,dolmaların ağzı açılıp içi dışına çıkıyor bu da güzel bir görüntü olmuyor.



2-Tencereyi ateşe koymadan önce dolmaların parlak olması için çok az sıvıyağ gezdirebilirsiniz



3-Bana göre bu dolmaya lezzet veren 3 şey sarımsak,ekşi ve acı.İçine sarımsak koyduk zaten ,ekşi tadı sumak ve nar ekşisinden,acıyı da biber salçasından alan dolma eğer bu lezzetleri seviyorsanız muhteşem oluyor.



4-Son önerim sarımsaklı yoğurdu da hazır edin ne olur ne olmaz



Güzel ve bereketli bir hafta sonu diliyorum,sevgiyle kalın....................



Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler