Boza



Herkese hayırlı ve keyifli bir akşam dilerim.İşte 2012 yılının 2 gününü bitirdik bile.İnşallah hepimiz için hayırlı bir yıl olur.
Yeni yılın ilk postu benim için biraz özel olsun istedim ve el yapımı,ev yapımı boza tarifi vermeye karar verdim.Yıllarca boza içmeden yaşayan zavallı biri olarak bu lezzeti keşfettiğimden beri aşığı oldum.Daha önce burada anlattığım gibi.
Kış ayına özgü bir içecek olan boza,artık evimizin daha doğrusu mutfağımızın yıldızı oldu.Yaptığım boza ile Vefa'ya rakip olamasam da kendi çapımda iddialı olabilirim.Zira tadan herkes,aslına çok yakın olduğunu ve beğendiğini söyledi.Böylece doya doya boza ile kucaklaştık.Bozanın bana göre olmazsa olmazı leblebi ve tarçın ile hem gözünüz hem mideniz bayram etsin.
Malzemeler
.3 su bardağı bulgur
.2 kahve fincanı pirinç
.3 su bardağı tozşeker
.2 su bardağı boza

Yapılışı
Ayıklayıp,yıkadığınız bulguru ve pirinci düdüklü tencerede,tencerenizin max seviyesinde su koyup,lapa halinda haşlayın.Bir miktar soğuduktan sonra rondo ile iyice ezin.Sonra tel süzgeçten geçirin.Mümkünse çok ama çok ince bir tel süzgeç kullanın.Böylece içinde pütür kalmasın.
Süzdüğünüz bu karışımın içine şekeri ilave edip şekerin içinde iyice erimesini sağlayın.Bu şekeri ilave etme ve eritme işlemini eğer bozanız şekeri eritemeyeceğiniz kadar soğuduysa,ateşe koyup hafif ılıtarak yapabilirsiniz.Daha sonra içine 2 su bardağı bozayı ilave edin ve bozanızı arada karıştırmak şartıyla, sıcak bir ortamda mayalanması için bekletin.Üzeri hafif göz göz olduğunda bozanız olmuş demektir.Ben bu mayalama işlemini 3 günde tamamladım.Bu arada bozanızın kıvamını içerisine su ilave ederek ayarlayabilirsiniz.



Tam da mevsimi olan bozayı böylece evinizde ellerinizle yapıp sevdiklerinize ikram ederek onları şaşırtıp mutlu edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Herkese ağzının tatlı,evinin bereketli olduğu sağlıklı bir yıl dilerim.
Bu arada Magginin düzenlediği bir etkinlik var.Eğer Magginin şemsiyesi altında EKS mutfakta benimle 7 Ocakta yemek yapmak isterseniz,5 Ocak tarihine kadar yorum bırakabilirsiniz.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler