Kaşar Peynirli Çörek ve Hıdırellez Yaza Merhaba...


Günaydınn tümm canlarıma...:)) Pırıl pırıl bir sabahtan hepinize merhabaaa diyorumm.. Yanaklarınıza birer tande de öpücük konduruyorumm:)) Enn kokulusundann.. Eğer yalnız kalmış bir bardak çayınız varsa... İşte yanına bir arkadaş benden... Kaşar Peynirli Çörekler....
Ayrıca Bugün Hıdırellez Yazın başlangıcı.. Küçükken okulda öğlenci olduğum zamanlara üzülürdüm.. Anneler koca çınarın altına pikniğe giderlerdi.. Tümm Mahallenin kadınları ile.. Düşünebiliyormusunuz kalabalığı..:)) Nasıl güzel nasıl neşeli geçerdi.. Öğlenci olduğumda da öğlenci olan tümm çocuklar için ikramlardan ayrılırdı.. Nasıl yerdikk:)) Şimdi ne o eski komşuluklar kaldı nede o çınar yerine apartman yaptılar..:( Bizde kalmadık gebzede zaten.. Neyse aklımda hala o güzel haliyle duruyor..:))

Malzemeler:
4 su bardağı Sinangil Un
1 pk. kabartma tozu (susam mahlep aromalılardan)
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı şeker
1 yumurta akı
1,5 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı dolusu kaşar peyniri rendesi
Yarım çay kaşığı mahlep
Ilık su

Üzerine:
Yumurta Sarısı
Susam

Yapılışı:
Un derin bir kaba elenip tuz, şeker, kabartma tozu ve mahlep ile harmanlanır..
İçine yumurta akı, sıvıyağ, kaşar rendesi eklenip ılık su ilavesi ile kurabiye hamurundan yumuşakça bir hamur yoğrulur.
Elde dilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır ve yağlanmış tepsiye sıralanır.Üzerleine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir ve  180 derecede fırınlanır. çörekler kızardıktan sonra fırından çıkarılıp ılınınca servis yapılır..
Afiyet bal şeker olsunn..:))

BUGÜN HIDIRELLEZ:))

Hıdırellez Bayramı (Hıdrellez), Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan hıdrellez günü, Hızır ve İlyas'ın yer yüzünde buluştukları gün olduğu savıyla kutlanmaktadır.
İslam coğrafyasına bakıldığında Hıdrellez gününün yoğunlukla Türkiye'de kutlanıldığı görülmektedir.
Bir görüşe göre; Türkler'in Orta Asya'dan getirdikleri Nevruz Bayramının başkalaşmış ve İslamlaşmış şeklidir.
Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Julyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır.
6 Mayıs'tan 8 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 6 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 6 Mayıs günü kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığını gösteriyor.
Hızır ve Hıdırellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdrellez Bayramı'nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir.
Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini imgeler. Türkiye'de Hızır'a atfedilen özelliklerin bazıları:
* Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder.
* Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
* Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
* Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
* İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
* Uğur ve kısmet sembolüdür.
* Mucize ve keramet sahibidir.

KAYNAK: baybul.com
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler