Patlıcan en sevdiğim sebzelerdendir. Közlenmiş patlıcanı ne derece sevdiğim eski tariflerden belli zaten. Patlıcan dolması her ne kadar kuru patlıcan ile yapılması çok leziz olsa da bu şekilde de oldukça hafif, başarılı ve lezzetli.
Haftanın son günü geldi çattı. Allah kimsenin ağzının tadını bozmasın .Bizi her türlü kötülükten korusun hayırlı cumalar dilerim...
PATLICAN DOLMASI
4 adet ince uzun patlıcan
250 gr yağlı kıyma(dana eti ise döş uygun)
1 büyük minicik doğranmış kuru soğan1 çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet rendelenmiş domates
yarım demet maydanoz
bir kaç dal taze nane(kuru nanede olur)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 silme tatlı kaşığı tuz
5 çorba kaşığı su
Sos İçin;
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sıvıyağ
2 su bardağı su
Kapak için;
9 ader cherry domatesi veya
1 büyük domates
Patlıcanları pijamalı soyup enlemesine üçe bölün. Dip kısımlarına gelmeden içlerini oyun ve 15 dakika tuzlu suda bekletin.
İç harç malzemelerini bir kaba koyup iyice yoğurun. Patlıcanları tuzlu sudan alıp içlerini kıymalı harç ile 1 cm boşluk kalacak şekilde doldurun ve tencereye dizin. Bütün patlıcanlar bittiğinde domates ile patlıcanlara kapak yapın.
Su, domates salçası ve sıvıyağı iyice karıştırıp patlıcanların üzerine dökün. Orta ateşte yaklaşık 45 dakika patlıcanlar yumuşayana kadar pişirin.
Sunum sırasında sarmısaklı yoğurt ve tereyağda biraz çevrilmiş salça sosu kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder