- Herkese hayırlı cumalar ve akabinde güzel bir hafta sonu diliyorum.
- Bugün kü tarifim hem çocuklar hem büyükler için lezzetli ve doyurucu bir tarif. Özellikle çocuklarına beslenme çantası hazrılayıp "beslenmeye yarın ne koysam " düşüncesi içinde olan anneler için harika bir alternatif. Benim kızlar bu küçük ponçiklere bayılıyorlar.
- Bu hamur size fazla gelirse ponçikleri pişirdikten sonra bir kısmını dondurucuya kaldırıp istediğiniz zaman çıkartıp biraz ısıttıktan sonra arasına peynirli harç sürüp tekrar ikram edebilirsiniz.
1/2 yaş maya
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı şeker
1 şeker kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçine
1/4 kalıp beyaz peynir
1 su bardağı kaşar peyniri
1/2 çay bardağı Süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 demet maydanoz
Üzerine
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı şeker
Sıvıyağ
- Ilık sütün içinde mayayı eritip köpürtelim . Ardından içine sıvıyağ , şeker , tuz , yumurta ekleyerek çırpalım. Unumuz yavaş yavaş eklenerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğuralım.
- Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp tepsimize biraz aralıklı olarak dizelim. Tepside 1 saat kadar mayalandırdığımız hamurumuzun üzerine şekerle çırpılmış ( not 1) yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
- Ponçiklerimiz fırında pişerken bizde iç harcımızı hazırlayalım. Bir kasede beyaz peynirimizi ve kaşar peynirimizi rendeleyelim ardından içerisine süt ve zeytinyağımızı ekleyip karıştıralım.
- Pişen ponçiklerimizi fırından çıkarınca sıcakken üzerine fırça yardımı ile sıvıyağ sürelim ( not 2 ) . Soğuyan ponçiklerimizin bir ucu kesilmemek kaydı ile bıçakla ortadan bölelim , içini elimizle açıp iç harcımızdan bolca heryerine sürüp kapatalım . Dış kenarlarına yayılan peynirli harcımızı küçük küçük doğradığımız maydanozumuza bulayıp servis tabağına alalım.
- Sonra da sıcacık bir çayla servis yapıp "oooh yarasın " diyelim .
- Küçük ama Önemli Notlar :
- 1- Üzerine yumurta sarısı sürülen poğaça , açma vs... gibi hamurişlerinin üzerlerinin daha güzel kızarmasını istiyorsanız yumurta sarısının içine 1 çay kaşığı şeker katıp karıştırdıktan sonra hamur işlerimizin üzerine sürelim.
- 2- Fırından çıkan hamurişlerimizin üzerine sıcakken hemen bir fırça yardımı ile sıvıyağ sürersek hamurişlerimizin hem sert kabuk bağlamasını engellemiş oluruz hemde daha parlak bir görüntü elde etmiş oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder