Soğuk bir sonbahar gününden herkese merhabalar.
Bugünkü tarifim bayramın ve doğum günü masamın en lezzetli ve en çok beğenilen tariflerinden biri olan burma baklavam. Bu tarif özel bir tariftir hamuru ve pişirme aşamaları ile lezzetlenen ve güzel yapılırsa tadına doyulmayan nefis bir tatlıdır benden söylemesi .
Bu bayram geçti ama kurban bayramı için denenecek tatlı arayanlara hiç düşünmeden yapabilecekleri harika bir seçim olacağını düşünüyorum. Eeee buyrun tatlı yiyelim tatlı konuşalım ...
BURMA BAKLAVA
Malzemeler :
2 yumurta
2 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı süt
2 çay bardağı sıvıyağ
1,5 yemek kaşığı karbonat
1,5 yemek kaşığı sirke
Bir cimdik tuz
Aldığı kadar Un
Şerbeti İçin : 6 su bardağı su6 su bardağı şeker1/2 limon suyuÜzerine 250 gr terayağ
Bu ölçülerle 2 büyük fırın tepsisi baklava çıkıyor siz 1 tepsi yapacaksanız ölçüyü yarıya indirin lütfen.
İlk önce şerbetimizi hazırlayıp soğumaya bırakalım. Şerbetimiz için su ve şeker kaynatılıp ballanmaya aşlayınca limonumuz damlatılır ve 10 dakika daha kaynatılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. ( Şerbetin kıvamı çok önemli çok sulu olursa baklavayı yumuşatır o yüzden hafif katı olup ballanmalı )
Hamurumuz için yumurta ve sıvı malzemeler katılarak çırpılır ardından karbonat tuz ve un ilave edilerek kulak memesinden az daha yumuşak bir hamur elde edilir.
Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılarak üzerine nemli bir bez veya temiz bir naylon kapatılarak yarım saat dinlendirilir.
Dinlenen hamurlarımız nişasta yardımı ile ( nişastayı azar azar serperek ) oklava ile kenarlardan elimizde çevirerek bastırmadan açabildiğimiz kadar açalım.
İyice açılıp incelen yufakamızın üzerine her tarafına gelecek şekilde fındık içi serpip oklavamıza çok sıkı olmayacak şekilde sarıyoruz. Tamamını sarmadan 5. resimdeki gibi yufkanın 3 parmaklık kısmını üzerine katlayıp sarmaya devam ediyoruz.
Sardığımız yufkamızı iki taraftan çok sık olmayacak şekilde büzüp oklavadan çıkartıp tepsimize diziyoruz. Bu şekilde tüm yufkalarımızı açıp büzdükten sonra baklavamızın açma işlemini tamamlıyoruz.
Baklavamızı önceden ıdıtılmış 180 derece fırına verip 15 dakika pişiriyoruz. ( bu pişirme baklavamızın kurumasını ve piştikten sonra ağızda un gibi dağılmasını sağlıyor ) 15 dakikanın ardından baklavamızı fırından çıkartıp soğutuyoruz. Baklavamız soğurken terayağımızı eritip soğuyan baklavamızın üzerine her tarafına gelecek şekilde döküyoruz.
Baklavamızı yağladıktan sonra tekrar fırına verip üzeri kızarana dek pişiriyoruz. Baklavamız pişince sıcakken dilimleyip ardından hemen soğuk balını döküyoruz. 5-6 saat dinlenip şerbetini çektikten sonra servise sunup afiyetle yiyoruz.
Bu tarifimi " ye # 49 çay & yemek sofraları" etkinliğie ev sahibeliği yapan şeyma arkadaşıma gönderiyor kendisine kolaylıklar diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder