- Merhaba herkese hayırlı cumalar ve güzel haftasonları diliyorum..
Bugün sizlerle kıyıda köşede kalmış bir kaç resim paylaşıcam...Tabii bu resimlere ait tarifleride .
İlk önce sizlere yine benim mutfağıma ait uydurma bir tarif vericem. Maaile karnıbaharı çok sevdiğimizden ( büyük kızım hariç , o zaten bir şey sevse şaşarım ) karnıbaharı ve brokoliyi şekilden şekile sokup her türlü yemeğini denediğimden daha önce bahsetmiştim...
Karadenizde taze fasülye kavurması yapılır bol soğan , sarımsak ve sıvıyağda kavrularak. Ondan ilham alarak bende bu sefer karnıbaharın bu şekilde kavurmasını yaptım. İyiki de yapmışım enfes bir şey oldu. Karnıbahar sezonu kapanmadan kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.
- Diğer 2 resim ( Tavali ve fırında hamsili yemek ) yöresel yemekler zaten. İkiside salamura hamsi ile yapılan ve benim çok sevdiğim yemeklerdir. Yanında salatalık ve bolca ayranla ıııım nefiis..
KARNIBAHAR KAVURMASI
1 büyük karnıbahar
2 büyük soğan
5 diş sarımsak
Sıvıyağ
1/2 yemek kaşığı salça
Tuz , kırmızı biber
- Öncelikle karnıbaharımız ince dallara ayrılarak yıkanır (5 dakika kadar sirkeli suda bekletip soğuk su ile yıkamak en iyisi) ve kaynamış tuzlu suda yumuşayana kadar haşlanır.
- Yumuşayan karnıbaharımız süzdürülerek bir kenara alınır.
- Tenceremize sıvıyağımız dökülerek uzunca doğradığımız soğanımız sıvıyağda soğanlar hafif pembeleşene dek kavrulur. Salça ve sarımsak eklenerek salçanın erimesi sağlanır.
- Karnıbaharlarımız soğanlara ilave edilerek güzelce harmanlanır ve yaklaşık 10 dakika kadar ara ara karıştırılarak kavrulur.
- Kavurmamız artık hazırdır. İsteğe göre ayran veya turşu ile servis edilir. Afiyetler olsun.
- Yöresel adıyla tavali salamura hamsi ile yapılan bir yemektir.
- Bolca pazı, hamsi ( tuzu alınıp kılçıkları çıkarılmış) , mısır unu,soğan , tuz , isteğe göre 1-2 diş sarımsak , azcık sıvıyağ ve sıcak su ile akışkan bir hamur elde edilir. Bir tavada yine az sıvıyağda hamur elle yayılarak ( yapışırsa el ıslatılır ) ince olacak şekilde alt üst edilerek pişirilir ve ayran ile servis edilir.
HAMSİLİ FIRIN YEMEĞİ
- Yine salamura hamsi ile yapılan yöresel bir yemek hamsili..
- Bolca soğan , hamsi ( tuzu alınmış ve kılçıkları çıkarılmış) , patates, bulgur , havuç, domates, pazı , sıvıyağ , tuz ,kırmızı biber ve nane kullanılır. Malzemelerin hepsi harmanlanarak bir tepsiye yerleştirilir ve üzerine aliminyum folyo serilerek ( üst kısmı yanmasın diye ) fırına verilir. Patateslerimiz piştiği zaman yemeğimiz pişmiş demektir.
KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER SALATASI
- Kırmızı biberler fırın ızgarasında közlenerek sıcakken kabukları soyulur. Dilimlenerek maydanoz ,sivri biber, sıvıyağ ,sirke , tuz ve sarımsakla karıştırılarak servise sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder