HAMSİLİ PİLAV

KARADENİZ DEMEK HAMSİ DEMEK , HAMSİ DEMEK HAYAT DEMEK ..... : ))


Bir trabzonlu olarak mutfağımı hamsi ile açmamak ayıp olurdu herhalde. Heleki şu kış ayında hepimizin evine giren ve çoğumuzun çok sevdiği lezzetli ve bir o kadar da faydalı olan hamsiyi esgeçmek ne haddime...

Öncelikle bu faydalı balık hakkında kısa bir bilgi vermek isterim...
Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan insanların en ideal besin maddesi olan hamsinin yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olduğunu bilinen , "Kas ve karaciğeri B, B1 (Tiamin), B2 (Riboflavin), Nikotinikritasit, B6 (Pridoksin), Pantotenikasit, B12 (Kobalamin) ve D vitaminleri için önemli bir kaynaktır. Hamsi etinde yüksek miktarda sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, iyot ve fosfor bulunmaktadır. Bu minerallerden Kalsiyum ve Magnezyum kemik ve dişlerin gelişiminde önemli rol oynadıklarından bebek ve çocukların hamsi yemesi önem arz etmektedir. Hamsili pilavı her kış en az 3-4 kez yaparım zira eşim ve ben çok severiz.



Malzemeler :
1 kg hamsi
3 orta boy soğan
3 domates1,
5 bardak prinç
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yemek kaşığı nane
dolmalık fıstık
tuz
1 çay kaşığı karabiber Hamsiler kesilip temizlendikten sonra güzelce yıkanır ve süzdürülür. Diğer tarafta pilav hazırlanır . Soğanlar bol zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur sonra ince ince küpler halinde doğranmış domates eklenerek iyice yumuşayıncaya kadar 5-10 dkika öldürülür. Sonra üzerine princi eklenerek güzelce pilav yapar gibi kavrulur.Üzerine 1,5 bardak su ialve edilip diğer baharatlarına konarak kısık ateşte demlendirilir. Bu arada temizlenen hamsilerin kılçıkları çıkarılır ve bir teflon tepsiye kuyruk kısmı ortaya gelecek şekilde tepsinin kenarlarından başlanarak dizilir. Bu işlem tepside yer kalmayana kada devam eder. Alt sıranın hamsilerini dizdikten sonra içine pilavı eklenir ve üstü tekrar hamsilerle pilav hiç görülmeyecek şekilde kapatılır. Sonra 200 derece fırına verilerek hamsilerin iyice pişmesi sağlanır. Hamsiler önce suyunu salıp sonra pişmeye başlayacaktır. Yarım saatlik bir sürede pişer yemeğimiz. Piştikten sonra tepsiden düz bir servis tabağına alarak servis yapalım. Afiyet şeker olsun..NOT: Hamsiler piştikçe küçüleceğinden tepsiye dizme işlemi esnasında hamsileri birbirine iyice yakın koymak gerek .
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler