Misirli, Ketentohumlu Ekmek



Mutlu hafta sonlari herkese, kocaman selamlar kocaman tebessumler. Gecmis olsun dileklerini gonderen tum arkadaslarima bir kez daha tesekkur ederim.

Cahit Sitki Taranci ne kadar hakliymis , Yas 35 yolun yarisi dediginde .

Yolun yarisini gectigimden olsa gerek, doktor ziyaretlerim artti :) )))

Artarsa artsin , doktorlar da para kazanacak, calisacak , bir sonraki hasta icin arastirma yapacak degilmi ama :)))

Ne mutlu bana ki ben 35 leri gectim 45 lere yaklasiyorum. Mutlulugun gercegini , huznun var olanini yasiyorum, yasayabiliyorum... Demek ki hislerim, dusuncelerim benim saglikli bir insan oldugumu isaret ediyor .

Onemli olan duygularimizi yitirmeyelim. Hislerimizi koreltmeyelim. Hayati en iyi sekilde , her haliyle yasamaya gayret etmek en guzeli olsa gerek.

Kotumserlige sonnnn )))

Kendini iyi hissetmenin bir yoluda sanirim cevrendekileri, sevdiklerini mutlu etmekten geciyor.

Mesela esine cocuklarina , sevdikleri lezzetleri tatdirmak. Ozledikleri tatlari sunmakda insanin kendini iyi hissetmesine vesile olabilir.

Simdi lafi nereye getirecegimi tahmin ettiniz, ekmeklerime .

Keten tohumlu, misirli ekmek bu gunku tarifim. Biraz tereddut ettim once ya yemezlerse diye ama , sorun cikmadi, sadece '' ekmegin icindeki siyah tohumlar ne ,, diye sordular.

Lezzetli ve besleyici bir ekmek oldugunu dusunuyorum.


MALZEMELER

2 su bardagi beyaz un

2 su bardagi kepekli un

2 su bardagi ilik su

1 su bardagi harslanmis misir

1 cay bardagi keten tohumu

2 corba kasigi kuru maya

1 corba kasigi seker

1 corba kasigi tuz ( miktar size bagli)

Aldigi kadar ilik su


YAPILISI

Once ilik su ile mayayi ve sekeri iyice karistirip eziyoruz. Suda maya seker eridiginde tum malzemeleri mayali suya ilave edip iyice yoguruyoruz. Cok sert bir hamur olmuyor. Firindan alinan ekmek hamuru kivaminda bir hamur. Biraz elinize yapisabilir, ama yogurdukca toparlaniyor. Tane misir oldugu icin ben baya ugrastim toparlamaya, Birdahaki sefere misiri azcik rondoda kucultmeyi dusunuyorum. Arzu ederseniz sizde biraz kucultun misirlari.

Yogurulan hamurun uzer$ini kapatip yarim saat mayalandirin. Mayalanan hamuru unlanmis tezgaha alin istediginiz kadar parcalara ayirin. Ben iki ye boldum orta buyuklukte iki ekmegim oldu.
Unlu tezgahta ekmeklerinizi biraz yuvarlayin ( toparlamak icin )

Bir mutfak kabinin icerisine temiz bir bez serin , bezin uzerine un serpin, ve kaliba bezin uzerine hamuru alin. Bezin icersindeki hamurun uzerinede biraz un serpin ve bezin uzerine kapatin. Bu sekildede yaklasik yarim saat, kirk bes dakika mayanlandirin.

Mayalanmis ekmekleri unlanmis firin tepsisine ters cevirerek aktarin. Hamurun alti uzerine gelecek sekilde. Firininizi once yuksek dereceye ayarlayin ve isitin. Ekmekleri yuksek derecede isinan firinda yaklasik 20 dakika pisirin. 20 dakikanin sonunda firini derecesini dusurun ve yarim saat daha pisirin. Eger varsa pizza tasinda pisirin.

Disi iyice kizardiginda firindan cikarin ve 10 dakika bir beze sarili bekletin. 10 dakika sonra ekmeginiz sicacik yenmeye hazirdir.


Afiyet olsun efendim.






EKMEGIN FAYDALARI

Temel besin maddeleri arasında yer alan ekmek, iyi bir enerji kaynağı olması nedeniyle tüketimde önemli bir yer kazandı. Ucuza mal olması dolayısıyla tüm dünyada dar gelirliler tarafından tüketilen ekmek, hemen hemen tüm insanların ortak yiyecek türüdür. Temel besin maddeleri arasında yer alan ekmek, iyi bir enerji kaynağı olması nedeniyle günümüzde hâlâ önemli bir yere sahiptir. Türkiye'de kişi başına tüketilen ekmek miktarı yıllık 180 ile 210 kg arasında değişmektedir. Ancak sosyoekonomik veriler göz önüne alınarak bir değerlendirme yapıldığı zaman ekmeğin dar gelirliler tarafından daha çok, ekonomik geliri yüksek olanlar arasında ise daha az tüketildiği görülmektedir. Günlük ekmek tüketimi ise 300-500 gr arasında değişmektedir. Ülke genelinde ortalama kişi başına düşen 2291 kalorilik (1) enerjinin %45'i, 68 gr proteinin de yüzde 47'si ekmekten sağlanıyor. Besin ve sağlık kaynağı Ekmek içerdiği vitamin ve proteinler açısından da besin ve sağlık kaynağı olarak nitelendiriliyor. Ekmek, yüzde 51,8 oranında karbonhidrat, yüzde 8.5 oranında protein ve B grubu vitaminler, kalsiyum, enerji, demi n kaynağı olarak kabul edilmektedir


Not; bu bilgiler netten alintidir.
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler