Yeni yılın ilk tarifi bereketli bir tatlı aşure.Herkese sevene sevmeyene arayana aramayana sağlıklı,huzurlu,bereket ve bolluk dolu bir yıl diliyorum.Allah kazasız belasız hayırlı bir yıl geçirmek nasip etsin herkese.Yeni bir deftere yazı yazmaya başlarken bu deftere en güzel yazımla yazacağım duygusu vardır ya onun gibi bu yeni yıla da güzel bir başlangıç yapıp geçmiş yılda yaptığımız hataların,kusurların affı diyerek güzel başlayalım.
Aşure en sevdiğim tatlıdır diyebilirim.Ama nedense aşure ayı dışında pek yapılmayan bir tatlıdır aslında zor olmamasına rağmen el oyalayan bir tatlı olduğundan olsa gerek.Tek başıma yani hiç yardım almadan geçen sene yapmaya başladığım ve kendi yaptığımı da çok beğendiğim bir tatlı bu.
Tarif deyince tam bir ölçü veremeyeceğim aslında çünkü ölçü ile yapmıyorum.Ama şunu diyebilirim ki 1 kg buğdayı çok ama çok iyi ayıklayıp ellerimle ova ova belki de elli kez yıkayıp üzerine su koyup bir gece önceden düdüklü de haşlıyorum.Fasulye ve nohutu da aynen bir gece önceden haşlıyorum.Ertesi günü haşladığım buğdayı koca bir tencereye koyup biraz su ilavesi ile açıp fasulye ve nohutu ekliyorum.Ölçü verememe sebebim kimileri aşureyi buğdayı mixerleyip boza kıvamında yapıyor ben taneli seviyorum yerken fasulyenin,nohutun.buğdayın dişe gelmesi
lazım bana göre o nedenle nohut ve fasulyeyi göz kararı koyuyorum.Bir su bardağı kadar pirinç ilave edip bir güzel kaynatıyorum.Kaynamaya başlayınca damak zevkine göre şekerini ilave edip dibinin tutmaması için karıştırıyorum.sonra da üzerini gönlümce süslüyorum.Tarçın,ceviz,nar,kuş üzümü çekirdeksiz üzüm,incir,kayısı Allah ne verdiyse Bu arada aşureye bir miktar sütte koyuyorum.Bana göre aşure beyaz olmalı o nedenle içine pişirirken incir,kayısı vs koymuyorum.Çünkü bunlar aşurenin rengini koyulaştırıyor.Sonra da sabah yemeye başlayıp akşama kadar belki 3 belki 4 kase yiyerek aşureye doyuyorum.
Eskiler derki kızı olan bir cezve olsun aşure yapmalıymış benim kızım yok ama aşure yapmayı da eve bereket sayıyorum
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder