Nar’ı görünce aklıma ilk gelen “Aşure“ olur hep...Geçen hafta eşim alışverişten nar ile dönünce, pişirmek kaçınılmaz oldu :)) Aşure ayı da çok yakın olduğu için, bloğumda tarifi hazır oldu böylece. 1,5 bardak buğdaydan verdiğim bu ölçüden, benim en büyük boy tencerem dolusu aşure çıktı...
MALZEMELER:
- 1,5 su bardağı buğday
- 1/2 su bardağı pirinç
- 1/2 su bardağı nohut
- 1/2 su bardağı kuru fasulye
- 1 büyük boy çay bardağı kuru üzüm
- 10 - 15 adet kuru kayısı
- 10 adet kuru incir (ben rengini kararttığı icin tercih etmiyorum)
- 1 elma
- 1 portakal kabuğu rendesi (irice rendelenmiş)
- 3 su bardağı şeker
- 1 çimdik tuz
- İrice kırılmış ceviz
- Teflon tavada kavrulmuş susam
- Nar taneleri
- Kuş üzümü
- Tarçın ve gül suyu (isteğe bağlı , ben kullanmıyorum)
- Akşamdan buğday, fasulye ve nohutu ayıklanıp yıkayın. Buğdaya üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin.
- Fasulye ve nohutu da bir gece suda bırakın ve ertesi gün haşlayın (ben düdüklü tencerede 15 dakika haşladım).
- Ertesi sabah buğdaya üzerini geçecek kadar su ekleyip, düşük ısıda buğday eriyene kadar, suyu azaldıkça ara sıra kaynar su ekleyerek, 2,5 saat pisirin. (ara sıra dibinin tutmaması için karıştırmayı ihmal etmeyin)
- Ocaktan indirmeden yarım saat önce, rendelenmiş portakal kabugunu, haşlanmış nohut ve fasulyeyi,temizlenip yıkandıktan sonra kaynar suda bekletilmiş pirinci, suda bekletilip çöpleri temizlenmiş kuru üzümü ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ekleyin.
- En son şekerini, tuzunu ve kabukları soyulup, küp küp doğranmiş elmayı ilave edip 15 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
- Kaplara sıcakken boşaltıp, üzerlerini soğuduktan sonra süsleyin.
- Süsleme işlemini aşure soğuduktan sonra yapın, yoksa süsleme malzemesi çöker.
- Aşure soğuduktan sonra koyulasacağı için biraz sulu iken altını kapatıp, sıcakken kaplara paylaştırın.
- Şekerini kendi ağız tadınıza göre ayarlayın, ben fazla şekerli sevmediğim için 3 bardak bana tam geliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder