Yaz tatilimde Türkiye’ye gittiğimizde bir ilki gerçekleştirip tüm akrabalar bir restorana gittik. Alsancak’ta deniz kenarında eski bir evi restore edip restorana dönüştürmüşler ve çok da güzel olmuş. Hem atmosfer hem de yemekler harikaydı. Mezeler icinde , ekşili etli kuru patlıcan dolması vardı. Ben o güne kadar etli dolmaya ekşi koymazdım ama artık koyar oldum. Gerçekten çok yakışıyor denemenizi tavsiye ederim.
Bu yaz Türkiye’den bir de dolma taşı aldım (dolmanın toprak güveç tadıyla hem de dağılmadan pişmesini sağlıyor) taşıması eşime kaldı. Bavulda yer kalmadığından sırt çantasında taşımış ve her dolma piştiğinde bu bana hatırlatılıyor ama bence değdi :)
Şimdi gelelim tarifimize;Malzemeler: (4-6 kişilik)
- 15 adet küçük boy kurutulmuş biber
- 200 gr yaprak
- 750 gr kıyma
21 büyük boy soğan (yanlışlıkla 2 büyük boy soğan yazmışım, 1 büyük boy yeterli olacaktır).- 1 büyük domates
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Maydonoz
- 1/2 su bardağı pirinç
- 2 çay kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 su bardağı sumaklı su (tane sumakları kaynar suda 15 dakika bekletin, süzün).
Tencerenin dibine:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
- Karıştırma kabında; Kıymayı, çok ince yemeklik doğranmış soğanları, rendelenmiş domatesi , salçaları yıkanmış süzülmüş pirinci ,yıkanmış ince doğranmış maydonozu, tuzu ve baharatları iyice yoğurun. 1/2 su bardağı sumaklı suyu da ilave edip bir kenara alın.
- Bu dolma içini yaprak, kabak, patlıcan, biber ya da domates için kullanabilirsiniz. Hatta patates dolması bile duydum ama ben henüz denemedim...
- Kurutulmuş biberleri 20 dakika kadar haşlayın, süzün. Taze yaprakları kaynar suya batırıp çıkarın, salamura ise birkaç kez suda yıkayıp, hatta biraz da suda bekletip tuzunu iyice akıttıktan sonra haşlayın.
- Yaprakları sarın, biberleri doldurun.
- Bir tencerede tereyağı ile salçayı biraz kavurun, üzerine dolmaları dizin. Pişme esnasında yaprakların açılmaması için üzerlerine pişirme taşı ya da bir tabak koyup, dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin. Kaynayana kadar harlı ateste, sonra kısık ateşte pişirin. Suyu azalırsa kaynar su ilave edin.
- Piştikten sonra 10 dk. kadar sarmalarınızı demlendirin. Yoğurtla yada sade sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder