Karameli seviyorsanız bu keki beğeneceksiniz.Karamelin verdiği buruk tatlılık elma ile harika bir uyum sağlıyor. Eğer Amerikan “cup“ ölçünüz varsa su bardağı yerine onu kullanmanızı tavsiye ederim, yoksa 250 ml’ lik bir su bardağı kullanabilirsiniz. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da; Karamel akıcı olduğu için, kenarı açılan kek kalıbı kullanıyorsanız tabanını mutlaka yağlı kağıt ile kaplayın. Kenarı açılmayan kek kalıbınız varsa onu tercih edin.
Karameli hazırlarken de çelik tabanlı bir tencere tercih edin. Nedeni de; çelik hem ısıyı eşit dağıtıyor, hem de ısıyı kendi içinde saklayabiliyor.
Zorluk Derecesi : 1 2 3 4 5
Kaç Kişilik? : : 6-8 kişilik
Pişirme Şekli : 23cm. lik kek kalıbı (tercihen kenarı açılmayan)
Hazırlama Süresi : 20 dk
Pişirme Süresi : 35-40 dk
Dinlenme Süresi : 10 dk
Toplam Süre : 55-60 dk
MALZEMELER:
Üzeri için:
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 1/4 su bardağı su
- 2 büyük boy elma (tercihen Rome apples)
- 1/4 su bardağı ceviz (irice parçalar halinde)
- 1+ 1/3 su bardağı un
- 1+1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/4 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 2/3 su bardağı şeker
- 3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ ya da sıvıyağ
- 2 büyük boy yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı vanilya özütü ( vanilla extract)
- 1/2 su bardağı süt
- 3 büyük boy yumurta beyazı
- Kenarı açılan bir kalıp kullanıyorsanız,tabanını, taban ölçüsünden biraz daha büyük boyda kesilmiş yağlı kağıt ile kaplayın (karamelin pişerken akmaması için). Kalıbın açıkta kalan kenarlarını da yağlayın.
- 3/4 su bardağı toz şekeri 1/4 su bardağı su ile birlikte, tercihen küçük boy çelik bir tencereye koyun. Orta ısıda, şeker eriyene kadar sürekli karıştırarak, eridikten sonra da rengi değişene kadar hiç karıştırmadan, karamel istediğiniz renge gelene kadar şekeri yakın (unutmayın; karameliniz ne kadar koyulaşırsa tadı o kadar acımsı olacaktır).
- İstediğiniz renge geldiğinde bekletmeden hazırladığınız kalıba dökün (çelik tencere altını kapattıktan sonra da ısısını bir süre koruduğundan, hemen kalıba almazsanız karamelin rengi çok koyu olabilir). Kalıbın altının, tamamen karamelle kaplanmasını sağlayın.
- İnce kesilmiş elma dilimlerini, istediğiniz şekilde ılık karamelin üzerine dizin, aralıklara cevizi serpin.
Keki hazırlamak için;
- Unu, kabarta tozunu ve tuzu birlikte eleyin.
- Mixer’da orta hızda, 2/3 su bardağı şekeri oda sıcaklığındaki 3 yemek kaşığı tereyağı ile krema kıvamına gelene kadar çırpın.Yumurta sarılarını teker teker ekleyin, vanilyayı ilave edin.Unlu karışımı ve sütü; önce biraz un, sonra biraz süt, sonra yine un ve süt olmak üzere, malzeme bitene kadar sırayla ekleyip iyice çırpın.
- Yumurta beyazlarını mixerla yüksek hızda -tercihen cam bir kapta- köpük olana kadar çırpın. Bir spatula ile yumurta beyazlarını sulandırmadan, alttan üste doğru yavaş hareketlerle çevirerek kek malzemesine yedirin. Karamelli elmanın üzerine döküp önceden 325F -165 C' ye ısıttığınız fırında, 35- 40 dakika, batırdığınız kürdan kuru çıkana kadar pişirin.
- Izgara telinin üzerine alıp, 5-10 dakika soğutun. Kenarlarını bir bıçak ile kalıptan ayırıp, servis tabağınıza ters çevirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder