Fesleğenli Pesto Sosu




 Bu sene bahçemdeki fesleğenler o kadar güzel oldu ki, bana bir süre yetecek kadar sos çıktı. ’fikirler’ bölümü sosun nerelerde kullanabileceği hakkında bir fikir veriyordur umarım.
Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta 2-3 ay saklayabilirsiniz.

Fikirler:
  • Tavuklu ya da sebzeli sandöviç yaparken ekmeğe sürebilirsiniz.
  • Süzme yoğurdun içine karıştırarak 'dip' yapabilirsiniz.
  • Patates ya da tavuk salatasında, mayonez yerine kullanabileceğiniz sağlıklı bir alternatif olabilir.
  • Makarnada ya da pizzada, dometes sosunun yerine kullanabilirsiniz.
  • Karidese ve balığa ızgara yapmadan önce fırça ile sürüp, farklı bir lezzet yaratabilirsiniz.
  • İncelttiğiniz tavuk göğsünün içine sürüp, üzerine bir parça keçi peyniri ve közlenmiş biber koyarak sarıp, pişirebilirsiniz.
Çeşitler:
  • Bir avuç dolusu ıspanak ekleyerek daha sağlıklı ve biraz da ıspanak tadında bir lezzet yakalayabilirsiniz.
  • Zeytinyağla marine edilmiş kurutulmus domates ekleyebilirsiniz (o zaman domatesin yağını kullanacağınız için tarifte verilen yağı kullanmayın).
  • Fesleğen yerine roka kullanabilirsiniz.
  • Ekşi seviyorsanız biraz limon suyu ya da rendelenmiş limon kabuğu ekleyebilirsiniz. 
Fesleğenli Pesto (1 su bardağı kadar)
  • 3 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 3 diş sarımsak
  • 8 su bardağı kadar (bastırmadan ölçün) taze fesleğen yaprağı
  • 6 sap maydanoz yaprağı
  • 1/2 tatlı kaşığı deniz tuzu ve tercihen taze çekilmiş karabiber
  • 1/3 su bardağı iyi kalite zeytinyağı (İstediğiniz kıvamda bir sos için bu miktarı azaltıp-çoğaltabilirsiniz).
  • 1/3 su bardağı taze rendelenmiş parmesan peyniri

  • Öncelikle çam fıstıklarını feflon tavada renkleri hafifçe değişene kadar kavurun, soğutun.
  • Sarımsağın keskin kokusunu ve tadını azaltmak isterseniz; soyduğunuz sarımsakları biraz su içinde kaynamaya bırakın. Kaynadığı anda fazla bekletmeden süzün ve soğutun. Eğer sarımsak kokusu sizi rahatsız etmiyorsa bu kısmı atlayabilirsiniz...
  • Zeytinyağı hariç, tüm malzemeyi robota atıp robotu çalıştırın, zeytinyağını robot çalışırken  azar azar ekleyin. Püre haline geldiğinde sosunuz hazır demektir.
Verdiğim ölçüden 1 su bardağı kadar sos çıkıyor. Yemeklerde küçük miktarlarda kullanıldığı için, ben streçle kapladığım buz kalıplarına paylaştırıp, donduktan sonra buzluk poşetine alıyorum ve gerektiğinde istediğim miktarda çıkarıp kullanıyorum.

Afiyet olsun.






Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler