İmambayıldı, patlıcanın en sevdiğim hali... Aslında patlıcanın her halini severim; salatasını, şakşukasını, yoğurtlu kızartmasını, karnıyarığını... Ancaak imambayıldı 'bence' hepsini geride bırakır...
Ben zeytinyağlıları akşam yemeğinde yiyemem çünkü onlara sıra gelene kadar doymuş olurum genelde. O bakımdan, zeytinyağlı yemekler benim öğlen öğünlerimdir. Aç karnına, yanında taze ekmekle hımmm...
Bu tarifin orijinalinde patlıcanlar bol zeytinyağında hafif kızartılır. Ancak sağlık için kızartmalardan sakındığımızdan ben bu yöntemle yapıyorum, çok hafif ve lezzetli oluyor, denemenizi tavsiye ederim. Bu yöntemle pişirmeye alıştıktan sonra, kızartmalısı çok yağlı gelmeye başlıyor zaten.
Not: İç malzemeniz artarsa üzerine yumurta kırıp kendinize ’ menemen tadında’ bir öğlen öğünü yapabilirsiniz.
İç harcı için; (4 kişilik)
- 4 adet patlıcan (tercihen; Türkiye’de yaşayanlar için kemer patlıcanı, Kanada’da yaşayanlar içinse çin patlıcanının uzun ve küçük boyda olanları)
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 6-8 diş sarımsak
- 2 adet sivribiber (isteğe bağlı)
- 2 adet domates
- Deniz tuzu, karabiber
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1/3 demet maydanoz
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı su
- Fırınınızı üstten açın (broil) ve fırın telini en üst rafa çıkarın.
- Patlıcanların kabuklarını sebze soyacağıyla alacalı soyun. Sap bölümündeki yeşil kısımları kesin ama sapını bırakın (benim fotoğrafımdaki patlıcanın sapı maalesef kesildi ancak sapı kalırsa daha makbul deniyor).
- Patlıcanların acısının gitmesi için üzerlerine bolca deniz tuzu serpip, 15 dakika bekletin. Bu süre sonunda yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın.
- Patlıcanları bir fırın tepsisine dizin. Her tarafına bolca fırça ile zeytinyağı sürün, fırına verin, üzerleri kızarana kadar kızartın (üst rafta olduğu için çabuk kızarıyor aman dikkat!). Diger yüzlerini de çevirip, gerekiyorsa biraz daha yağ sürüp kızartın, soğumaya bırakın.
- Bu arada soğanları ince piyazlık doğrayın ve 3 yemek kaşığı zeytinyağıyla beraber renkleri hafif değişene kadar kavurun. Irice doğranmış sarımsakları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun. Çekirdekleri çıkarılmış ve ince halkalar halinde doğranmış sivri biberleri de ilave edip, biraz daha kavurun.
- Ardından kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri karışıma ekleyin. Hepsini 5 dakika kadar orta ateşte pişirin. Tuzu ve şekeri serpin.
- En son ince doğranmış maydanozu ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın ve ocağın altını kapatın.
- Patlıcanları ortalarından (çok derin olmayacak şekilde), bir bıçağın ucu ile kesin. Tatlı kaşığıyla hafifçe bastırarak ortalarında bir havuz yapın, içlerine çok az miktarda toz şeker sürün.
- Bu havuza iç malzemelerini koyun. Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirin.
- 2 su bardağı suyu iç malzemesini pişirdiğiniz tavada çok az tuz ile kaynatın ve tepsinin kenarından dökün.
- Tekrar önceden ısıttığınız ve telini 'üstten' 'ortaya' aldığınız 400F- 200C fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
- Soğuyunca bir servis tabağına dizin ve buzdolabına kaldırın. Yemekten yarım saat kadar önce dolaptan cıkartıp, oda sıcaklığında servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder