Fıstıklı İrmik Helvası

İyi akşamlar,
Önce 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramınızı candan kutlarım.Bayram İstanbul'un pek çok noktasında,çok güzel şenliklerle kutlandı bugün.
Bu arada uzun zamandır arkadaşlarıma yorum yazamıyorum.Gönül koymasınlar.
Yeni bir hobi edindim kendime,daha sonra ki bir postumda,buna daha uzun yer vereceğim.Fotoğraf kursuna devam ediyorum.Çok ama çok keyifli.Bir sürü insan tanıdım.İstanbul'da hiç gidip görmediğim,yerlere gittim.Neyse,bu başlı başına yazılacak bir konu.
Hafta sonunu tatlı yaşayalım diyerek,klasik bir tatlı olan irmik helvası tarifi vermek istiyorum.Severmisiniz bilmem ama,ben çocukken gecenin bir yarısı,canımız tatlı çekti mi,annemden istediğimizde yapardı.Ama orada hatırladığım en güzel şey,tatlıdan ziyade geç bir vakitte ortak bir keyif için girilen mutfakta,hissettiğim birlik ve beraberlik duygusu.Zaten o duygu benim için,tatlının önüne çoktan geçmiş olurdu.O duygunun devamıydı,o kavrulan irmiğin kokusu,şerbeti verdikten sonra ki,o manda gözü kaynaması ve en son kare tabii ki yenildiği andı.Bazıları sıcak sever ama ben irmik helvasını da,un helvasını da soğuk olarak ve aç karna yemeyi severim.Tabii zevke göre değişir.Hadi o zaman tarife;
Malzemeler
  • 250 gr irmik
  • 100 gr margarin (yarısını tereyağ olarak kullanabilirsiniz)
  • 1 paket fıstık
Şerbeti için
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker (çok tatlı isterseniz şeker miktarını artırabilirsiniz)
Yapılışı
Öncelikle su,şeker ve sütü derin bir kaba koyup iyice karıştırarak şekeri eritiyoruz.Ben şerbeti kaynatmıyorum.
Diğer tarafta altı kalın bir tencerede (aslında makbul olan bakır tenceredir ama tabii varsa) yağımızla beraber önce bir miktar fıstıkları,daha sonra da ilave ettiğimiz  irmiğimizi kavurmaya başlıyoruz.Zaten helva yapmanın en zor ve en sabır isteyen kısmı burası.Ateş çok yüksek olmamalı ki irmiğimiz yanmasın.Çok kısık da olmamalı ki sabaha kadar kavurma işlemi devam etmesin.Orta ayar bir ateş üzerinde,sürekli karıştırarak kavurma işlemine devam ediyoruz.
* Annem irmiğin yeteri kadar kavrulup kavrulmadığını,şerbetle buluştuğunda alacağı rengin istediği gibi olup olmadığını anlamak için, küçük bir tabağa bir çay kaşığı kadar kavurduğu irmikten koyup,üzerine bir tatlı kaşığı şerbet döker.Yani rengi ve kıvamı tutturmak bu kadar önemlidir onun için.
İrmik istediğiniz rengi aldığında ( çok az kavurursanız rengi çok açık,çok kavurursanız da simsiyah olacağından tam rengi tutturmak önemli) çok dikkatli bir şekilde şerbeti veriyoruz.Çünkü şerbeti verdiğiniz anda,kocaman  kocaman manda gözü şeklinde kaynamaya başlıyor.Bu aşamayı elinizi yakmadan,karıştırmaya devam ederek tamamladıysanız,helvayı bir süre dinlendirip,ilk sıcaklığı çıkar çıkmaz yemeye hak kazandınız demektir.
Helvayı dondurma ile servis edebileceğiniz gibi,tarçınla da servis edebilirsiniz.
Ağzınız her daim tatlı olsun mutlu pazarlar.......
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler