Sonbaharın etkilerini göstermeye başladığı şu günlerde, çorbalar yavaş yavaş sofralarımızdaki yerlerine dönmeye başladılar. Biz ailecek çorbalara tutkun olduğumuz için, farklı tarifler denemeyi seviyorum. Erişteli yeşil mercimek çorbasını genelde kestirmesiz yaparım, içerken üzerine sarımsaklı sirke dökeriz. Bu defa terbiyeli denedim, farklı bir lezzet oldu. Verdiğim ölçüler 6-8 kişilik için, kalabalık bir aile değilseniz ve de ertesi güne kalmasını istemiyorsanız ( içinde yoğurt ve yumurta olduğu için ben aynı gün tüketmeyi tercih ediyorum) yarım ölçü yapmanızı tavsiye ederim...
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı erişte
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 yumurta sarısı
- 3 çorba kaşığı yoğurt
- 3 -tepeleme-çorba kaşığı un
- 1/2 su bardağı su (terbiyesi için)
- 2 çorba kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- Deniz tuzu
- Tencerede 7 su bardağı suyu kaynatın.
- Kaynayan suya önceden haşladığınız 1 su bardağı mercimeği atın.
- Mercimek kaynayınca, 1 su bardağı eristeyi ilave edip, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
- Bu arada bir başka kapta, -çorbanın terbiyesi için- 3 çorba kaşığı yoğurt, 2 adet yumurtanın sarısı ve 3 çorba kaşığı unu iyice çırparak karıştırın.
- Terbiyeye yavaş yavaş 1/2 su bardağı su ekleyerek biraz inceltin. Kaynamakta olan çorbanın içine, sürekli karıştırarak yavaş yavaş dökün.
- Ayrı bir tavada 2 çorba kaşığı tereyağı eritin, pul biberi ve karabiberi ekleyip, harlı ateşte, yakmadan biraz karıştırın.
- Kaynayan çorbaya yağ, pulbiber ve karabiberden oluşan karışımı ekleyin.
- Hazır olan çorbanızı sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder