Hünkar beğendi, orijinaline sadık kalınarak hazırlanırsa, kuşbaşı kuzu eti ile hazırlanmalı. Ama bizim evdeki gibi, kuzu eti çoğunluk tarafından tercih edilmiyorsa, dana eti ile de yapılabilir. Ya daaaa kuşbaşı tavuk kalça ve benim tarifini vereceğim misket köfte ile de farklı tatlar yakalanabilir...
Ben patlıcanları, çok kolay bulduğum bir yöntemle közlüyorum. Kabukları iyice yandığı için ,ocak üstünde ya da mangalda közlendiğinde oluşan köz kokusu bu yöntemle de oluyor. Hem daha pratik hem de ocak kirlenmiyor, kabuk soyma olayı da tamamen ortadan kalkıyor.
Köfte malzemesi:
- 500 gr. köftelik kıyma
- 2 dilim bayat ekmek içi
- Ekmekleri ıslatmak için süt
- 1 adet kuru soğan
- Deniz tuzu
- Karabiber
Beğendi malzemesi:
- 4-5 adet kemer patlıcan
- 1 adet limon
- 2 yemek kaşığı (tepeleme) tereyağ
- 2 yemek kaşığı (tepeleme) un
- 1 ,5 su bardağı soğuk süt
- 1/2 su bardağı (rendelenmiş ) kaşar peyniri ya da Mozzerella
- Deniz tuzu
- Karabiber
- Muskat rendesi ( isteğe bağlı)
Üzerine:
- Közlenmiş sivri biber ve cherry domates
Hazırlanışı:
- Patlıcanları ortadan ikiye kesip, kesik kısımları altta kalacak şekilde folyo kaplanmış tepsiye dizin.
- Fırının en üst rafında, ısıyı üstten vererek -grill- 30 dakika kadar közleyin (bu arada sivri biberleri de közleyebilirsiniz).
- Bir kaşık yardımı ile içlerini süzgüye boşaltıp, üzerine sıkılmış 1 limonun suyunu dökün ve 15 dakika kadar süzgüde bırakıp suyunu süzün ( alttaki resme bknz).
- Patlıcanlar közlenirken, köftelik malzemeyi karıştırıp, misket büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
- Suyunu süzdüğünüz patlıcanları ince ince kıyın.
- 2 yemek kaşığı tereyağını eritip, 2 yemek kaşığı unu ilave edin ve un hafif pembeleşene kadar kavurun. 1,5 su bardağı soğuk sütü ekleyip koyulaşana kadar karıştırın. Sos koyulaşınca patlıcanları ekleyip, hepsini birbirine yedirin.Ocaktan alıp içine kaşar peynirini, tuzunu, karabiberini ve kullanıyorsanız muskat cevizini ekleyin, sıcak kalması için tencerenin kapağını kapatın.
- Köftelerinizi teflon tavada ya da bol yağda kızartın. Cherry domatesleri de kızartıp, köfteleri, domatesleri ve biberleri, servis tabağına aldığınız beğendinin üzerine koyarak, arzu ederseniz tereyağında yakılmış toz kırmızıbiber ile servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder