Beyti kebabını ailecek çok sevdiğimiz için, aklıma yatan her yöntemle deniyorum. Daha önce bu kebabı “ev yapımı beyti kebabı“ adı altında yayınladığım, mayalı hamurla denemistim (gerçekten güzel oluyor tavsiye ederim). Geçenlerde şimdi tarifini verdiğim lavaş ekmeği ile olanını denedim (bu da güzeldi ama ben bu tür tariflerde kavrulmuş kıyma yerine, çiğ kıymadan yapılan içleri daha çok seviyorum. Bu tarifimizde kıymayı çiğden kullanamazdık, lavaşla rulo yapıldığı ve fırınlandığı için kıymalar pişene kadar, lavaşlar çok kururdu). Mangal mevsiminin açıldığı bu günlerde de mangalda pişirme yöntemini deneyeceğim. Bu yöntemde kıymayı köfte yapıyoruz, uzun silindir şeklinde şekillendirip, tortilla’ya sarıyoruz, yine 2 parmak eninde kesip, uzun şislere geçiriyoruz ve mangalda pişiriyoruz (hımmm bence bu nefis olacak). Çok yakında deneyeceğim, istediğim gibi olursa detayları tabii ki paylaşacağım.
Malzemeler:
- 4-5 adet lavaş ekmeği veya büyük boy tortilla (Kanada'da lavaş ekmeğini Arap marketlerinde bulabilirsiniz ama elips şeklinde ve boyutları büyük oluyor. 2 tanesi 500gr kıymaya yetti)
- 1 adet yumurta
- 500-600 gr kıyma
- 1 büyük soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- Deniz tuzu
- Karabiber
Salçalı sos için:
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1-2 yemek kaşığı domates salçası
- Deniz tuzu
- Kaynar su
Servis Yaparken:
- Süzme yoğurt
- Közlenmiş domates ve sivri biber
Hazırlanışı:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağda, çok ince kesilmiş soğanı 1-2 dakika kavurun. Kıymayı ekleyip kıyma suyunu salıp-çekene kadar biraz daha kavurun.En son salçayı da ilave edip, salçanın kokusu gidene kadar tekrar hepsini kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip, soğumaya bırakın.
- Lavaş ekmeklerini tezgaha dizin. 1 adet yumurtayı çırpıp, fırça ile lavaşların üzerine sürün (bu işlemi kıymanın lavaşlara yapışması için yapıyoruz).
- Hazırladığınız kıymalı harcı lavaşlara eşit miktarda sürün (ince bir tabaka halinde). Sonra hepsini rulo yapıp, 2 parmak eninde verev olarak kesin, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
- 350F - 180C fırında 10-15 dakika kadar (lavaşları fazla kurutmadan) fırınlayın.
- Beytiler pişerken, mangalda ya da çok az zeytinyağı ilavesi ile teflon tavada, biberlerinizi ve ikiye bölünmüş domateslerinizi közleyin.
- Bu arada, küçük bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı yağı, 1-2 yemek kaşığı domates salçasını biraz kavurun. Çok az kaynar su ilavesi ile sosu istediğiniz kıvama getirin.
- Servis tabağının ortasına süzme yoğurdu koyun, kenarlarına beytileri ve közlenmiş sebzeleri dizin, beytilerin üzerine salçalı sosu dökerek, sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder