MANTI

Ben ve çocuklar mantıyı fırında kızartmadan yemeği seviyoruz, eşim ise kızartarak. Eh, mantı da her zaman yapılan bir yemek olmadığı için herkesi memnun etmek adına, yarısını hafifçe fırınlayıp sonra haşlıyorum, diğer yarısını da fırınlamadan haşlıyorum (alttaki resimlerden ikincisi fırınlanmış hali). Bir de biz yerken üzerine domates sosu koymayı tercih ediyoruz. Verdiğim tarifte tereyağlı sos var, domates sosu yapmak isterseniz: 2-3 adet büyük olgun domatesi rendeleyin, icine 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, yarım tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı tereyağ ekleyerek 5 dakika kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurdun üzerine sosu dökün, en üste de nane, sumak ve pul biber koyup servis yapın.



HAMUR MALZEMESİ (6-8 kişilik):
  • 4 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar ılık su (sertçe bir hamur olacak)

İÇ MALZEMESİ:

  • ½ kg. kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • maydanoz

HAŞLAMA SUYU İÇİN:

  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 lt. su

SOSU İÇİN:

  • 250 gr. yoğurt
  • 2 dis sarimsak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber ( ya da acı pul biber)
  • Sumak

HAZIRLANMASI:

  • Unu bir kaba eleyin, ortasını açın, yumurtaları kırın, tuzunu koyun, yavaş yavaş ılık suyu ilave ederek yoğurun.
  • Elinize yapışmayacak sertçe bir hamur yapın, üzerini örterek 15 dakika kadar bekletin.
  • Derince bir kapta, iç malzemesi icin, kıymanın üstüne soğanı rendeleyin, tuz , karabiber ve cok ince kıyılmıs maydanozu ilave edin, hepsini karıştırın.
  • Hamuru 4 parçaya bölün, masaya bir parça un serpin ve oklava ile her bir bezeyi, 1 mm kalınlığında açın.
  • Açılmış hamurdan 2 cm'lik kareler kesin, içine az miktarda kıymalı iç malzemesini koyup,
    bohça gibi veya iki uçları verev gelecek şekilde kapatın.
  • Derin bir tencereye koydugunuz 3 lt. suyu kaynatıp, üzerine 1 yemek kaşığı tuzu ekleyin. Hazırladığınız mantıları içine atın ve 10 dakika kadar pişirin (birtane alıp pişip pişmediğini kontrol edin).
  • Pişince tencerenin altını kapatın, mantıların üzerlerine diri kalmaları için 2 su bardağı soğuk su ekleyin.
  • Haşlanmış mantıları delikli kepçe ile servis tabağına alın, sarımsaklı yoğurt ilave edin.
  • Yoğurdun üzerine, nane ve toz biber ilave edilerek eritilmiş tereyağını gezdirin.

Afiyet olsun.



NOT: Mantıları fırınladıktan sonra, buzluk poşetlerine koyup buzluğunuzda uzunca bir süre saklayabilirsiniz. Fırınlanmamış olanları da buzlukta saklayabilirsiniz, ancak onları torbaya koymadan önce bir tepsiye birbirlerine değmeden dizip öyle dondurun, iyice donduktan sonra buzluk poşetlerine koyun. Böylece birbirlerine yapışmayacaklardır.

Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler