Bu ekmeğimizde maya yok, onun yerine karbonat kullanılıyor. Özellikle mayaya alerjisi olanlara tavsiye edebileceğim bir ekmek. İçine kullandığım kuru otları ve miktarlarını ağız tadınıza göre değistirebilirsiniz. Mayalı hamurla yapılandan daha tıkız bir ekmek oluyor, farklı bir lezzet, denemeye değer...
Malzemeler:
- 2 su bardağı beyaz un (all-purpose)
- 1+3/4 su bardağı kepekli un (whole-wheat)
- 1 tatlı kaşığı karbonat (baking soda)
- 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
- 1/2 tatlı kaşığı kuru kekik
- 1/2 tatlı kaşığı kuru yabani kekik (thyme)
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1/4 su bardağı soğuk, tuzsuz tereyağ (küçük küplere kesilmiş)
- 1+1/2 su bardağı iri rendelenmiş cheddar peyniri (bardakla ölçerken peynirin
- üzerine hafifçe bastırın)
- 1+3/4 su bardağı buttermilk (hazır bulamazsanız, altta evde yapılışını vereceğim)
- Fırınınızın telini orta rafa alın ve fırını 400F-200C ye ısıtın.
- 30x11 cm. ebatlarındaki ekmek (ya da kek) kalıbını yağlayın (ben yağlı kağıt koydum).
- Bir kapta, unları, kabartma tozu ve kuru otlarla karıştırın. Dolaptan çıkardığınız soğuk tereyağı ilave edip, parmak uçlarınız ile tereyağı unlu karışıma yedirin. Peyniri ve buttermilk'i de ekleyip, hepsi karışana kadar elinizle yoğurun.
- Hamuru unlanmış tezgahta kalıbınızın boyunda şekillendirerek, yağladığınız kalıba alın.
- Önceden ısıttığınız 400F- 200C fırında, üzeri kızarana kadar (35-45 dakika) pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra, soğutma telinde 10 dakika bekletin ve kalıptan çıkarın.
- 2 gün tazeliğini koruyor, 3. günde tostu ve kızarmış hali nefis oluyor.
1 yemek kaşığı beyaz sirke ya da limon suyu
1 su bardağından 1 yemek kaşığı eksik süt
250ml.lik su bardağına 1 yemek kaşığı sirkeyi ya da limon suyunu koyun, üzerine bardak dolana kadar süt ilave edin. Bir kaşık yardımı ile karıştırıp, 5 dakika oda ısısında bekletin.
Buttermilk’iniz, gereken tariflerde kullanılmak üzere hazır...
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder