İnternette yaptığım araştırmanın sonucuna göre siron; Karadeniz yöresine ait bir yemek. Orijinali, süt ve su ile hazırlanan bildiğimiz klasik hamurun, saç üzerinde pişirilip, rulo şeklinde sarılıp, 2 parmak eninde kesilip, fırında kurutulması ile elde ediliyor.
Hatta bu yufkalar çarsıda kesilmiş hazır bile satılıyormuş. Benim siron yufkası bulma şansım olmadığı için, hazır yufka kullandım.
Siron'un tavuklusu, patateslisi, kıymalısı ve hatta sadesi yapılıyor, benim favorim tavuklu olanı. Sadesi çay sofralarına çok yakışıyor. Sarımsaklı yoğurdun içine biraz da mayonez eklendiğinde, lezzeti daha da artıyor.
MALZEMELER:
- 3 adet yufka
- 2 adet tavuk budu ya da göğsü
- 1 adet soğan
- Birkaç dal maydanoz
- Tane karabiber
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
- Tereyağı
- Pul biber
- Deniz tuzu
- Öncelikle, 2 adet tavuk budunu 1 adet bütün soğan, birkaç dal maydanoz, tane karabiber ve biraz tuz ekleyerek haşlayın.
- Tavuklar haşlanırken, 3 adet yufkayı ayrı ayrı, önce ikiye katlayın, sonra uçlarından başlayarak rulo yapıp cok sıkı olmayacak bir şekilde sarın. 2 parmak genişliğinde kesin. Hafif yağlanmış fırın tepsisine yanyana dizin (alttaki resme bknz).
- Önceden ısıtılmış 400 F / 200C fırında hafifçe kızartın.
- Haşlanan tavuk etlerini didikleyin. Sıcak tavuk suyunu, fırından çıkarttığınız yufkaların üzerine , üzerlerini 1 parmak geçecek kadar dökün, didiklenmiş tavuk etlerini ilave edin. Üzerine başka bir tepsi kapatıp, altı kapatılmış ama sıcak olan fırına sürün ve suyunu çekmesini bekleyin.
- Fırından çıkınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış pul biberli (tercihen acı) tereyağ dökerek, sıcak servis edin.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder