Bu tarifi denemeye karar verdiğimizde bir arkadaşımın kızı bizde kalıyordu. Kendisi “et yemeyenlerden“ yani vegeteryan...Biz et sevenlere bir tepsi kıymalısını yapıp, misafirimize de 1 tabak beyaz peynirlisini yaptım. Ikisinin de lezzeti harikaydı. Bu verdiğim ölçü büyük boy tepsi için, siz de ayrı bir tabak peynirli yapacaksanız, hamurun ununu 1 bardak daha fazla koymanız gerekiyor.
Üstteki fotoğraf peynirli, alttaki fotoğraf da kıymalı mantı, tercih sizin...MALZEMELER: ( 4 kişilik)
Hamuru için:
- 2,5 su bardağı un
- 1 yumurta
- Deniz tuzu
- Aldığı kadar ılık su ( sertçe bir hamur olacak)
İçi için:
- 300-350 gr. kıyma
- 1 büyük boy soğan -rendelenmiş-
- Maydanoz
- Karabiber
- Deniz tuzu
Üzerine:
- 1,5 su bardağı tavuk suyu
- 1 su bardağı su ( tavuk suyu yoksa 2,5 su bardağı su)
- Biraz deniz tuzu
Sosu için:
- 250 gr. yoğurt
- 1-2 diş sarımsak
- Biraz tuz
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
- Kuru nane
- Sumak
- Unu bir kaba eleyin, ortasını açın, 1 yumurtayı kırın, tuzunu koyun, yavaş yavaş ılık suyu ilave ederek yoğurun.
- Elinize yapışmayacak sertçe bir hamur yapın, üzerini örterek 15 dakika dinlendirin.
- Bu arada, bir kapta iç malzemesi için, kıymanın üzerine soğanı rendeleyin, tuz, karabiber ve çok ince doğranmış maydanozu ilave edip, hepsini karıştırın.
- Hamuru 3 parçaya bölün, masaya biraz un serpin ve oklava ile her bir bezeyi 1mm. kalınlığında açın.
- Açılmış hamurdan 3 cm’lik kareler kesin, içine az miktarda iç malzemesinden koyup, ortası biraz açık kalacak şekilde kenarlarını birleştirip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine çok minik parçalar halinde teryağı serpiştirin.
- Önceden ısıtılmış 350F-180C fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirin.
- Bu arada 1,5 su bardağı tavuk suyu, 1 su bardağı su ve biraz tuzu bir tencerede kaynatın. Fırından çıkmış sıcak mantının üzerine döküp, kapatılmış sıcak fırına suyunu çekmesi için tekrar sürün.
- Servis tabağına alıp, üzerlerine sarımsaklı yoğurt, kırmızıbiber sosu, nane ve sumak dökerek servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder