Tepsi mantısı



Bu tarifi denemeye karar verdiğimizde bir arkadaşımın kızı bizde kalıyordu. Kendisi “et yemeyenlerden“ yani vegeteryan...Biz et sevenlere bir tepsi kıymalısını yapıp, misafirimize de 1 tabak beyaz peynirlisini yaptım. Ikisinin de lezzeti harikaydı. Bu verdiğim ölçü büyük boy tepsi için, siz de ayrı bir tabak peynirli yapacaksanız, hamurun ununu 1 bardak daha fazla koymanız gerekiyor.

Üstteki fotoğraf peynirli, alttaki fotoğraf da kıymalı mantı, tercih sizin...


MALZEMELER: ( 4 kişilik)

Hamuru için:

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • Deniz tuzu
  • Aldığı kadar ılık su ( sertçe bir hamur olacak)

İçi için:

  • 300-350 gr. kıyma
  • 1 büyük boy soğan -rendelenmiş-
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Deniz tuzu

Üzerine:

  • 1,5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı su ( tavuk suyu yoksa 2,5 su bardağı su)
  • Biraz deniz tuzu
Bu verdiğim ölçüdeki suyu mantılar tamamen emdi ve hafif diri kaldı. Eğer biraz daha fazla sulu ve yumuşak olmasını istiyorsanız ekleyeceğiniz suyu 4 su bardağına kadar çıkarabilirsiniz.

Sosu için:

  • 250 gr. yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • Biraz tuz
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
  • Kuru nane
  • Sumak
Hazırlanışı:

  • Unu bir kaba eleyin, ortasını açın, 1 yumurtayı kırın, tuzunu koyun, yavaş yavaş ılık suyu ilave ederek yoğurun.
  • Elinize yapışmayacak sertçe bir hamur yapın, üzerini örterek 15 dakika dinlendirin.
  • Bu arada, bir kapta iç malzemesi için, kıymanın üzerine soğanı rendeleyin, tuz, karabiber ve çok ince doğranmış maydanozu ilave edip, hepsini karıştırın.
  • Hamuru 3 parçaya bölün, masaya biraz un serpin ve oklava ile her bir bezeyi 1mm. kalınlığında açın.
  • Açılmış hamurdan 3 cm’lik kareler kesin, içine az miktarda iç malzemesinden koyup, ortası biraz açık kalacak şekilde kenarlarını birleştirip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine çok minik parçalar halinde teryağı serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 350F-180C fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirin.
  • Bu arada 1,5 su bardağı tavuk suyu, 1 su bardağı su ve biraz tuzu bir tencerede kaynatın. Fırından çıkmış sıcak mantının üzerine döküp, kapatılmış sıcak fırına suyunu çekmesi için tekrar sürün.
  • Servis tabağına alıp, üzerlerine sarımsaklı yoğurt, kırmızıbiber sosu, nane ve sumak dökerek servis yapın.
Afiyet olsun.





Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler