Zeytinyağlı Lahana Sarma



Biraz uğraştırıcı ancak ’uğraştığıma değdi’ dedirten bir zeytinyağlı, yıllar içinde deneye deneye ’işte budur’ dedirten bir tarif...
Lahana sarması yaparken dikkat etmemiz gereken bazı püf noktaları var. Öncelikle lahanayı seçerken mutlaka büyük boy seçin ve içinin ’kof’ yani ’boşluklu’ olmasına dikkat edin ( yaprakları daha kolay ayrılacaktır).
Sararken; lahananın yapraklarındaki 'sert damarli kısmını' bıçakla kesin.
Sarmayı pişireceğiniz tencerenin dibine, 1 adet piyazlık doğranmış kuru soğan, 1/2 demet irice doğranmış maydanoz, 1 adet kabukları kazınıp irice doğranmış havuc ve kullanmadığınız yaprakları serin ki daha lezzetli olsun (bunları da ayrı bir tabakta servis edebilirsiniz).
Pişme süresi bittikten sonra kapağı hemen açmayın. Bırakın kendi buharında soğusun.
Son olarak da sarmaların üzerine 1 adet kabukları ile yuvarlak dilimlenmiş limonu dizin ve bir ağırlık  koyun .


Malzemeler:
  • 1 orta boy lahana
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 3 orta boy soğan (ince piyazlık doğranmış)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 Türk kahve fincanı kuş üzümü
  • 1 çorba kaşığı dolma baharı
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • Deniz tuzu ve karabiber
  • Ince kıyılmış maydanoz
  • 1/2 limon suyu
  • 1 su bardağı kaynar su
Tencerenin dibine: (isteğe bağlı)
  • 1 adet piyazlık doğranmış kuru soğan
  • 1/2 demet irice doğranmış maydanoz
  • 1 adet kabukları kazınıp irice doğranmış havuc 
  • Kullanmadığınız yapraklar
Üzeri için:
  • 1 su bardağı kaynar su
  • Biraz deniz tuzu
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 limon suyu
  • 1 adet kabukları ile ince dilimlenmiş limon
1 Büyük boy bir tencerede suyu kaynatın ve içine 1 tatlı kaşığı tuz ve az şeker atın.
2 Lahananın en üst yapraklarını atın, sapını bıçak ile oyarak çıkartın. Kök kısımlarından keserek, yaprakları tek tek ayırın, yıkayın (ortada kalan kısmını birkaç gün sonra çorba ya da kapuska yapmak üzere dolaba kaldırın). Yaprakları kaynar suya atıp, çok eritmeden 3 dakika kadar haşlayın (bu süre lahananın cinsine göre biraz değişebilir).
3 Kuş üzümlerini sıcak suya koyup 15 dakika kadar bekletin.
4 Haşlanan yapraklar süzülürken, pirinci yıkayıp süzün. Soğanları soyun, yıkayın ve ince ince piyazlık doğrayın.
5 Bir tencereye yağı koyun, fıstıkları hafif pembeleşene kadar kavurun. Kavrulan fıstıkların üzerine soğanları ekleyerek, soğanlar iyice yumuşayana kadar kavurun. Pirinci ekleyin ve kavurmaya devam edin. Son olarak içine süzdüğünüz kuş üzümünü ekleyerek, 1 su bardağı kaynar suyu,  tuzunu ve şekerini ilave edin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak, pirinçler suyunu çekinceye kadar biraz pişirin.
6 Pişen iç harcı bir tepsiye yayın. Soğuyunca içine kıyılmış maydanozu ve baharatları  ekleyerek güzelce karıştırın.
7 Lahana yapraklarının düzgün sarılabilmesi için ortadaki damarı bıçak yardımıyla çıkartın.Yırtık ve kalın lahana yapraklarından tencerenin dibi için biraz ayırın.
8 Hazırladığınız yapraklara 1-2 yemek kaşığı harç koyarak sıkıca sarın.
9 Tencerenin dibi için hazırladığınız malzemeyi yapraklar üstte kalacak şekilde döşeyin. Dolmaları sıkıca yanyana dizin, üzerlerine ince dilimlenmiş limon dilimlerini koyun. En üste ters çevirerek porselen bir tabak ya da dolma taşı kapatın.
10 1 su bardağı kaynamış suya biraz tuz, yarım limon suyu ve 1/3 çay bardağı zeytinyağı ekledikten sonra sarmaların üzerine dökün.
11 Önce orta ateşte, su kaynadıktan sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı olarak (ara sıra suyunu kontrol ederek) suyunu çekene kadar pişirin. Dolmalar pişince ocağın altını kapatın, kapağı kapalı olarak oda sıcaklığına gelinceye kadar bekleyin.
12 Servis tabağına alıp, oda sıcaklığında servis edin.

Afiyet Olsun.
 
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler