'Zeytinyağlı, Portakallı Kereviz' benim en favori zeytinyağlı yemeklerimden biridir. Bu yemeği hazırlarken öncelikle, kullandığım oranlara dikkat ediyorum. Sonuçta bu bir kereviz yemeği olduğu için diğer sebzeleri daha az miktarda kullanıyorum. Soğan hariç, bütün malzemeleri eşit boyda doğruyorum. Soğanı özellikle çok minik doğruyorum ki tadını versin ama kendini fazla göstermesin...
Üzerine dereotu çok yakışıyor, benim fotoğrafımda yok ama kullanmanızı tavsiye ederim.
Malzemeler:
- 500 gr kereviz (varsa bir kaç ince dalı ve yaprağı)
- 1 adet soğan
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 1/2 çay bardağı 'taze, donuk ya da konserve' bezelye
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı 'taze sıkılmış' portakal suyu
- 1/2 su bardağı su
- Deniz tuzu
- Dereotu
- 1/2 limon suyu (kereviz ve patateslerin kararmasını önlemek için)
Soğanı çok küçük doğrayın, kerevizlerin, patatesin ve havucun kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın (kerevizleri ve patatesleri kararmaması için kullanana kadar limonlu suda bekletin). Varsa, kerevizlerin taze dallarını ve küçük yapraklarını yıkayın, ince ince doğrayıp, bir köşeye ayırın.
Tencereye zeytinyağını koyun, orta ateşte hafifçe kızdırın. Çok küçük doğradığınız soğanı ve 1 tatlı kaşığı deniz tuzunu yağa ekleyin. Soğanlar şeffaflaşana kadar pişirin. Şeffaflaşan soğana havuçları ilave edip, 1-2 dakika daha kavurun.
En son kereviz, patates, bezelyeler ve bir köşeye ayırdığınız dallar ve yaprakları tencereye ekleyip, hepsini karıştırın. 1 su bardağı portakal suyunu, 1/2 su bardağı suyu ilave edin.
Yüksek ateşte bir taşım kaynadıktan sonra, ocağı en kısığa alarak, sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
Tencerede soğuduktan sonra, servis tabağına alın. Üzerine biraz kaliteli sızma yağ gezdirin, dolaba kaldırın.
Servis yapmadan 15 dakika önce dolaptan çıkarın, üzerine dereotu serpip, arzu ederseniz portakal kabuğu dilimleri ile süsleyin. Oda sıcaklığında servis yapın.
Servis yapmadan 15 dakika önce dolaptan çıkarın, üzerine dereotu serpip, arzu ederseniz portakal kabuğu dilimleri ile süsleyin. Oda sıcaklığında servis yapın.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder