Bamya pişirirken dikkat edeceğimiz noktalar;
Tepelerini kesmeden önce bol su ile yıkamalıyız ve bamyaların tepesini kuralına uygun kesmeliyiz.
Kestikten sonra üzerlerine limon suyu sıkmalıyız.
Bir de tepelerini, bıçağı yan tutarak, koni şeklinde, tepecikdeki deliklere mümkün olduğunca değmeden kesmemiz gerekiyor ki bamyalar ağlamasın...
Rahmetli halam “ Bamyayı usulüne göre kesmezsen, sofraya salya sümük ağlamış bir bamya gelir“ derdi :)
Türkiye’deki yaz tatilim süresince, iki haftada bir bamya aldım pazardan, o kadar taze ve güzeldiler ki. Yaşadığım bu şehirde taze bamya bulunuyor bulunmasına da, o kadar büyük ve çekirdekliler ki, Türk konservelerini alıp pişirmeyi tercih ediyorum.
Haziran sonunda bahceden koruk da bulduk ve ben sevgili bamyamı en sevdiğim yöntemle, korukla pişirdim. Koruk olmazsa limon suyu da olur tabii ki...Bir de uzunca bamyalar zeytinyağlı için daha uygundur.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
MALZEMELER: (4 kişilik)
HAZIRLANIŞI:
- Bamyaları yıkayın, kurulayın ve bıçakla tepe kısımlarını döndürerek 'koni şeklinde' keserek ayıklayın (tepedeki deliklere değmeden kesmeye dikkat edin ki bamyanın salyası akmasın).
- Tencerede zeytinyağını kızdırın, yemeklik doğranmış soğanı ilave ederek soğanın rengi değişmeden, şeffaflaşana kadar kavurun.
- Kabuklarını soyduğunuz domatesleri minik küpler halinde doğrayın ve kavrulan soğana ekleyin.
- Ayıklanmış, limonda bekletilmiş bamyaları tencereye ilave edin. 1 salkım koruğunu, sarımsağını, tuzunu ve tane karabiberi de koyduktan sonra, 1 su bardağı kadar ılık su ilavesi ile pişmeye bırakın.
- Kaynayıncaya kadar orta hararetli ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte bamyalar erimeden pişirin. Karıştırmak gerekirse, tencereyi sallayarak karıştırın ki bamyalar ezilmesin.
- Oda sıcaklığında servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder