Lama Hatun "hani aşure?" diye sordu cevabı tarifi ile olsun dedim:)
Kendi evimde kendi başıma pişirip, taşırmadan fotoğrafladım sonrada afiyetle yedim:) Ohhh:)
Allah hepimizin "Aşura" sını kabul etsin inşallahh:)
Evlerimizin bereketi daim olsun ocağımız tütsün, yüzlerimiz gülsün :)
Malzemeler:
2 su bardağı keşkeklik buğday
1 su bardağı kuru fasülye
1 su bardağı nohut
15 adet kuru kayısı
1,5 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı kuş üzümü
3 su bardağı tozşeker (artabilirde insiyatifinize kalmış)
1 çay bardağı portakal suyu
2 çorba kaşığı gül suyu
Sıcak su
3 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay bardağı süt
1 paket vanilin
Süslemek için:
Ceviz,fındık, fıstık, badem
Hindistan cevizi
Tarçın
Nar
Damla çikolata
Pasta süsleme şekerleri
Yapılışı:
Ön hazırlık; bir gece evvelden bugday, fasülye, nohut, kuru üzüm, kuru kayısı ve kuş üzümleri ayrı ayrı kaplarda ılık suya ıslatılır.
Ertesi gün öncelikle buğdaylar üzerini geçecek kadar su eklenerek düdüklü tencerede pişirilir, sonra sırası ile ayrı ayrı fasülye ve nohutlarda pişirilir, meyveler bir arada küçük bir tencerede haşlanır, kayısılar minik minik doğranır..
Haşlanmış buğdayın haşlama suyu dökülmeden büyük bir tencereye alınır( ben 5 lt lik tencerede yaptım), nohut ve fasülyeler suyu süzülüerek, meyveler suyu süzülmeden aynı tencerede buluşturulur, üzerini az geçecek kadar su ilave edilip yaklaşık 1 saat kaynatılan aşure kıvam almaya başladığında gereirse sıcak su ilave edilir, suyun çok fazla olmamasına özen gösterilmelidir..
Ayrı bir yerde cam bir kap içerisine nişasta, süt, vanilin, gül suyu alınıp çırpılarak hazır bekletilir..
Kaynayan aşureye portakal suyu ve şekeri verilip iki taşım daha kaynatılır ve nişastalı karışım hızlıca eklenerek sürekli karıştırılır ve bu şekilde 20 dk daha kaynatılıp ocaktan indirilir..
Kaselere pay edilen aşure biraz ılındıktan sonra zevke göre süslenir ve soğutulmak üzere dolaba kaldırılır..
Afiyet bal şeker olsunn:))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder