K.Bayramında Trabzon'da ki evimizde yapılan çeşitlerden biri de kabakdı..Sütlü kabak,kabak pirinçlisi,kabak tatlısı,kabak tavası olarak dört çeşidi yapıldı..
Bayram ziyaretine gelen akrabalarımız yanlarında kocaman kabak getirince,hemen mutfağa girilip bir çırpıda çeşitler ortaya çıktı..Kabak tavasının içersine kavrulmuş koyun kuyruğu da girdiğinden,hazır kurbanlar da kesilmişken hepsi cuk oturuverdi..))Yoksa ha demede kavrulmuş kuyruğu nereden buluverecektik..))
Şimdi nasıl yapıldıklarını aşağıda sizlerle paylaşacağım..Belki yöresel yemek merakı olan arkadaşların dikkatini çeker diye düşündüm..Lütfen aşağıya doğru tarifleri okumaya başlayınız.!
Sütlü Kabak
Kabak kabukları ile iyice haşlanır.
Haşlanan kabak kabuklarından ayrılıp çatalla ezilir.
Sütün içersine şeker,kabaklar konulup çorba kıvamında pişirilir.
Müptelası olanlar tarafından çabuk çabuk içilip,2 kasede hemen doldurulur..
Kabak Tavası
Kabakların kabukları soyulup incecik yassı şekilde doğranır.
İçersine fırınlanmış mısırunu konulur.(bizde yoktu normalinden kullanıldı.)
Kavrulmuş kuyruk yağından ilave edilir.
(bkz.Fotoğrafta kabakların üzerindeki minikler)
2 tane yumurta kırılır.
Tuzu,k.biberi ekilip karıştırılıp yağlanmış tavaya döşenir.
Bir tarafı kızarınca tabak yardımı ile cevrilip,diğer tarafı da kızartılıp
servise hazır edilir.
Biz tam 4 tava pişirmiştik..))
Yine tatlının dışında hiç birinin tadına bakmadım..))
Kabak pirinçlisini ise sizlerle daha önce paylaştığım için fotoğrafını çekmemiştim.Tarifine buradan bakabilirsiniz..
Kabak tatlımız henüz çok sıcakken..))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder