Mahlepli Baton Ekmek
Merhabalar dostlarımmm:))
Bugün nasıl mutluyum nasıl neşeliyim tahmin edemezsiniz:)) Belki de edersiniz:) Ama çok çok mutlu olsum bugünn:)) Sebebi; daha öncede bahsetmiştim canım babacığımm çok ufak bir düzeyde de olsa yüksek tansiyona bağlı diyabetli.. Ağır şeyler, tatlılar fazla ona göre değil hep azıcık yer bırakır sadece tadar.. ve benden hep galeta ister.. Bugüne kadar bir çok tarif denesem de br türlü istediğim galetayı yapamadım.. Ancak dünnn bir arkadaşımızda gördüğüm tarifi bugün yaptım ve voila!!!!! yaptımm eveeettt:)) yaptıımmmm:))) Birkaç güne kadar paylaşacağım sizlerle..
Konuyu neden unlu mamullerden açtım çünkü sizlerle baton kek kalıbımda yapmış oldupğumm nefis mahlepli ekmeğimi paylaşacağım.. Bu kez ekmek makinesinde değil de elimde yoğurdum hamurunu ve kuzine de pişirdim nefis oldu:)) Ekmeğinizi mümkün mertebe kendiniz yapınız diyorumm.. Evlendiğimde de allah izin verirse kendim yapmaya gayret göstereceğim.. Tutacağımız evin giriş katı fırın bile olsa ben ekmeğimi kendim yapacağımm:))
Babacığımın bana öğütlediği birşey var ekmek ile ilgili ne kdar un karışımı yaparsan o kadar lezzetli olur ekmeğin der hep öyle yapıyorum bende:))
Buyrun ekmeğee:))
Haaaa bir de bu postu yazarken bir beyaz paptya kondu kalbimeeee daha da tatlılandı post yazma olayı benim için:)) Canım papatyam sesini duymak şahanee:))
Malzemeler:
1,5 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı kepekli un
2 su bardağı normal un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı mahlep
Ilık su
Üzeri İçin:
1 çay kaşığı pekmez
Yarım çay bardağı su
Yapılışı:
Bir komposto kasesinin içinde 1 çorba kaşığı maya bir çay kaşığı şeker ile karıştırılıp Yarım su bardağı ılık su ile aktive edilmesi sağlanır.
Tam buğday unu, kepekli un ve normal un derin bir kaba elenerek tuz ve mahlep ile harmanlanır ve ortası havuz şeklinde açılıp zeytinyağı ve kabarmış mayası eklenip ılık su ekleyerek çok yumuşak bir hamur elde dene kadar yavaş yavaş yoğrulur..
Elde ddilen hamur hemen yağlanmış kalıba dökülüp mayalanmaya bırakılır yaklaşık iki saat sonra üzerine pekmez ve su karışımı sürülüp susam serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında iyice pişirilir..
Afiyet bal şeker olsun:))
Etiketler:
EKMEKLER,
Yemek Tarifleri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder