Şeftali Reçeli

Hayırlı geceler herkese,

Mutfak şu an tam gaz çalışmakta.Yarın iftara misafirim var.Akşam eve gelip ,iftar edip,çayımı kahvemi içip,önce kendimi şöyle bir evin havasına soktum.Sonra ya Bismillah deyip giriştim sebzelere,etlere.Yarına hazırlık bugünden başladı.Aslında misafir ağırlamayı,pişirmeyi,pişirdiklerimi ikram etmeyi çok seviyorum,ama vakit az geliyor.İstediğim ölçüde yapamıyorum çoğu zaman.Düşündüklerimi bir hayata dökebilsem,neler neler yapacağım aslında.Ne yapalım buna da şükür deyip,sevdiklerimin ve sevenlerimin affına sığınıyorum.

Hafta sonunu tatlı karşılayalım dedim kendimce.Şeftali reçelini anlatayım istedim.

Reçel bizim evin olmazsa olmazıdır.Bu da bana annemden geçen bir alışkanlık.Annemlerde çok fazla,daha doğrusu hemen hemen hiç reçel yenmez.Ama annem hemen her çeşit meyveden,az da olsa reçel yapar her sene.''Biz yemesek de gelen misafirlere çıkarmak gerekir'' der.Gerçi bu olay en çok da bana yarar.Çünkü eninde sonunda,o reçeller yavaş yavaş ayaklanıp,bizim evin yolunu tutar.Malum bizim evde tatlı krizlerinde kekin üstüne bile reçel konulup,yendiği için,reçeller bir varmış bir yokmuş oluverir.

Gelecek reçelin yolunu boş boş beklemek olmaz deyip ben de yaparım az çok.Şeftali reçeli de ağzımızı tatlandırdı bu sebeple.


Malzemeler






  • 1 kg sert şeftali



  • 1 kg şeker



  • 1/2 limon suyu



Şeftaliler güzelce yıkanıp soyulur.İstediğiniz büyüklükte doğranır.Üzerine şekeri dökülüp mümkünse bir gece dolapta bekletilir.Bu bekleme süresinde şeker eriyip,şeftali ile kucaklaşmış olur.Ertesi gün kısık ateşte kaynatılır.En son limon suyu ilave edilir.




Ben reçel yaparken uzun uzun kaynatmam.Çok harlı ateşte ve uzun kaynatılan reçellerin rengi bana göre olması gerekenden koyu oluyor.Hafif acılaşıyor,kıvamı ağdalaşıp taneleri eziliyor.O nedenle kısık ateşte bir süre kaynatıp altını kapatırım.Bir kaç saat sonra aynı işlemi tekrar uygularım.Hatta çilek reçeli yapıyorsam bir miktar kaynattıktan sonra bir kevgir yardımı ile çilekleri tencerenin içinden alır,sadece istediğim kıvama gelene kadar şurubunu kaynatır,çilekleri tekrar içine koyarım.Böylece meyvenin formu ve rengi bozulmaz.Hatta bütün bu işlemler bittikten sonra reçeli kavanoza koyup,ağzını temiz bir tülbentle örtüp bir süre güneşte tutarsanız çok ama çok daha güzel olur.




Şeftali reçeli tadında bir hafta sonu dilerim hepinize,sevgiyle kalın.......



Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler