Efendim hep söylüyorum,blogcu olmak ne işe yarar diye.Çok ama çok işe yarıyor bana göre.Kendi adıma söylemem gerekirse,blog sahibi olduktan sonra,yemek konusunda,çok daha fazla okur,öğrenir oldum.Denemediğimi denedim,yapmadığımı yaptım.Zerde tatlısı da,bunlardan biri işte.Ben Zerdeyi hep işkembecide bulunan bir tatlı olarak bildim,şimdiye kadar.Hiç bir zaman da çok üzerinde durup nedir,içinde ne vardır,nasıl yapılır merak etmemiştim.Ama blogcu olduktan sonra,her tarife öğrenme isteği ile baktım,merak ettim.
Zerdenin, genelde Balıkesir,Konya,Şanlıurfa,Tekirdağ ve Edirne'de daha sıklıkla yapılan bir tatlı olduğunu öğrendim.Düğünlerde ve doğumlardan sonra yapılıp ikram edilen bir tatlı çeşidiymiş.
Bir de ben yapayım dedim.Buyrun tarife
Malzemeler
- 6 su bardağı su
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı şeker
- Kuş üzümü
- Dolma fıstığı
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- bir limon kabuğu rendesi
- bir kaç tane karanfil
- arzuya göre bir miktar gülsuyu
- 1 çay kaşığı safran
Yapılışı
- Tencereyi suyunuzu koyup,içine safranı atın.Safranın rengini vermesi için biraz bekleyin.
- Pirincinizi ayrı bir tencerede,az bir su ile haşlayın.
- Safranlı suyunuza şekeri ilave edip,kaynatmak için ateşe koyun.
- Kaynayan şekerli ve safranlı suya,haşlanmış pirinci,limon kabuğu rendesini,bir iki adet karanfili,bir miktar dolma fıstığı ile kuş üzümünü koyun.
- Ayrı bir kasede mısır nişastasını çok az bir su ile boza kıvamına getirip,topaklanmadan,kaynayan tatlınıza topaklaşmasına izin vermeden karıştırarak yavaş yavaş ilave edip tatlınızı bağlayın.Tatlının içinden karanfillerinizi çıkartıp,kaselere pay edin ve üzerini,kuş üzümü ve dolma fıstığı ile süsleyin.Arzu ederseniz bir yemek kaşığı kadar gülsuyu ilave edin.
- Soğuk olarak servis edin.
Denemediyseniz denemenizi öneririm.Hafif ve serin bir tatlı.
Öğrenme ateşiniz,deneme hevesiniz bol olsun.Sevgi ve sağlıkla kalın..........
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder