Sevinçliyiz... Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan ve Sinangil Köy Ekmeği

Günaydın sevgili dostlarımm... Ne kadar güzel bir güne uyandık farkındamısınız.. Bugün beni aldı bir heyecan bir telaş..
İlk sahura erişmeye saatler kaldı.. Sonra ilk iftar her Ramazan-ı Şerifte olduğu gibi bu yılda içim içime sığmamakta dün akşam kompostomuzu yaptım bu akşam da pidemizi ve diğer "hafif" yiyeceklerimizi..Sıcaklarda oruç tutacağımızdan sahurda çok dikkatli olmalıyız bol bol meyve ve sıvı tüketmeliyiz..Bakınız sahur için bir takım öneriler aşağıda...
Sahurda neler yenilmelidir?

*Protein içeriği fazla olan gıdalar (midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirirler) yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar,
*Kahvaltı şeklinde bir öğün olabilir.
*Bol sıvı alınmalıdır.Su içilmelidir.
*Meyve yenilebilir.
*Fazla tuzlu besinler tüketilmemelidir.
*Sadece su içerek oruç tutmak sakıncalı.Bu durumda yorgunluk, dikkatte azalmalar olur.
*Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer ve halsizlik, baş ağrısı görülür.

İftara kavuştuğumuzda da sıcaklar bizimle olacağından özellikle ağır yemeklerden ve şerbetli tatlılardan kaçınmalıyız diye düşünüyorum porsiyon küçültmek herzaman işe yarar ve  bazı bölgelerde İftar saati geç olsa da havaların sıcak oluşu sizi sokaklara itsin diyorum akşamları iftardan sonra yürüyüş yapınız.. Hem şehrinizde mutlaka şenlikler yapılır onlara katılırsınız. Hafiflemiş bir şekilde teravih namazını icra eder.. Rahat rahat uyursunuz..:))
Bakınız bir takım öneriler iftar saatleri ve sofralarımız için..:

İftarda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Küçük bir başlangıçla iftarımızı açmalıyız. Bu zeytin, hurma, kuru meyve, ceviz, badem veya küçük bir parça cevizli sucuk gibi tercih edilmelidir. Bol suyu yanında ihmal etmemek gerekir.
Ilık bir çorba iftar sofralarının vazgeçilmezi olarak tüketilmelidir. Çorbanın hem sıvı ihtiyacını karşılaması hem içeriğindeki besin öğeleri hem de doygunluk verici özellikleri vardır. Ayrıca sindirime de iyi gelmektedir. Yavaş bir şekilde ½ ya da 1 kâse kişiye göre değişerek tüketilmelidir.
15 -20 dakika sonrasında ana yemeğe geçmek en doğrusudur. Ana yemeği; etli veya etsiz sebze yemeği, kurubaklagil yemeği veya kızartma dışında pişirilme yöntemi uygulanarak hazırlanan et yemekleri yapabilirsiniz. Pilav ya da makarna haftada 2 max 3 kez elbette tüketilebilir. Bunu da kepekli pirinç, makarna ve bulgur pilavı tercih etmek en sağlıklısıdır.
Yemeğin yanında muhakkak 1 veya 2 dilim ekmek alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki en doğru karbonhidrat kaynağı tahıllı ekmeklerdir, sizi daha uzun süre tok tutar.
Yemeklerin yanına her akşam zeytinyağı koyulmuş bir salata yapılmalıdır. Salatayı yemenin zamanı yoktur yemeğin ilk anlarından itibaren tüketilmelidir. Çiğ sebze bol lif içeriri tokluk sağlar.
Ara Öğünü Atlamayın!
Yemekten sonra ara öğün mutlaka yapılmalıdır. 2.5 -3 sonrasında meyve ya da sütlü meyveli tatlılar ara öğün olarak tercih edilebilir. Tatlının ve hamur işi besinlerin sıklığına dikkat edilmelidir.Unutmadan yoğun egzersizlerden kaçınılmalı fakat metabolizmayı hızlandırmak için iftar sonrasında orta tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.

Ramazan da tahıllı ekmekler tüketiniz diyorlar uzmanlar ve Ben bu Ramazan da ekmek makineme kavuştuğum için bol bol ekmeğimi yapmaya son sürat devam edeceğim...:)) İşte size bir örnek mis gibi köy ekmeği.. Kastamonuya döndükten hemen sonra yapmıştım..Yayınlamak böyle güzel bir güne kısmetmiş...
Tereyağı, yumurtalar köydeki komşularımızın hediyesidir ve naneler bahçedendir :))

malzemeler:
1 kutu Sinangil Köy Ekmeği Karışımı (mayası içinde) (500 gr.)
Yarım çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1,5 cup ılık süt
çok az tuz

Yapılışı:
Un karışımı makinenin kabına dökülüp üzerine, mayası, tozşekeri ve tuzu gezdirilir. Sıvıyağı ve sütü yada suyu eklenip makinenin normal pişirme programında pişirilir..(ortalama 3 saat)

Ekmek makinesi olmayanlar da verilen malzemeleri yoğurup 1 saat kadar dinlendirdikten sonra isteğe göre minik mink isteğe göre baton ekmek şeklinde yaparak 15 dakika daha tepside mayalandırark 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirebilirler..
Afiyet bal şeker olsunnn..:))


Ayların en kıymetlisine kavuşuyor olmanın verdiği haz ve neşe ile sizlere mutlu günler diliyorumm.. Bu gece ki ilk teravih de tüm dualarınız kabul olsun diyorum..
Hepinizi çok çok seviyorum..

Sevgilerimle..

Deniz, Kalpkurabiye...
Bu Yazıyı Sosyal Ağlarda Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
Sponsorlar : Yemek Tarifleri | Yemek Tarifi
Copyright © 2013. Bomba Yemek Tarifleri - Tüm Hakları Saklıdır.
Özel tasarım ürünler