Arkadaşlar,kuymak ile kazkaldıran arasında çok fark vardır..Kuymak da yağ eritilip içersine su eklenip kaynatılır.Sonra mısır unu ve peyniri eklenir.
Kazkaldıran da ise;yağ eritilip hemen peyniri eklenip eritilir.O esnada üzerine 1 yemek kaşığı un serpiştirilir.Veya;sadece yağ eritilip içersine peynir eklenip
eritilir.Normalde bizim evimizde kazkaldıran çoğunlukla unsuz yapılır..
Yağı eritip içersine peynirini koyup eritiriz.Bazıları da yumurta kırar içersine,
ama normali yağ ve peynirle olanıdır..)Ayrıca o kadar yağ konulur ki,resmen
yağ gölü olur..)Fakat biz hem çok fazla yağ eklemedik,hem de biraz buğday
unu ilave etmiştik aşağıdaki tarifte..)
Yaklaşık 4,5 yıldır blog tutuyorum bir kazkaldıran tarifim olmadığını görüp,kendi kendime kızdım..))Halbuki,kuymak ne sıklıkla yapılırsa evimizde,kazkaldıran da yapılır..Geçenlerde annecik,hiç kazkaldıran fotoğrafı çektin mi diye sordu?
Yoo,hiç eklemedim sanırım dedim ve hemen bloga baktım..Annecik yanılmamış demek ki!İlk yapılanın fotoğrafını çekip eklemeliyim diye içimden geçirdim..Geçtiğimiz günlerde miniklere yapılan kazkaldıranın fotoğrafını çekip hemen ekledim gördüğünüz gibi..)
Not:Trabzon'a has peynirle olması şarttır kazkaldıranın..Adının neden
kazkaldıran olduğunu merak edenleriniz vardır eminim içinizde..)
Kazkaldırana çatalı attığınız anda,peynir öyle güzel erimiştir ki,sakız gibi
uzarken tavayı bile yerinden oynatır.Hatta,kaz olsa kzı bile kaldırır
derler..)Bu yüzden memleketimin dahihane insanları bu ismi takmışlardır
Malzemeler
Tereyağ
Trabzon peyniri (kolof peyniri)
minicik tuz
1 yemek kaşığı mısır unu veya beyaz un
Tereyağı kuymak tavasında eritilir.
Üzerine peynir doğranır.
Peynir eriyince mısır unu ilave edilip karıştırılarak pişirilir.
Sıcak sıcak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder