Maklube orta doğuya has bir yemekmiş.Ters çevirmek anlamına geliyormuş.Aslına bakarsanız bir çeşit etli pilav ama aslında bu yemeğin sunumu büyük bir tepsiye ters çevrilerek konan pilavın etrafına salata ve yoğurt konularak servis yapılması imiş.Fakat denemenizi öneririm.Hele de bizim evin böcekleri gibi ciddi anlamda bir pilav sever iseniz
Malzemeler
- 500 gr yağsız küçük doğranmış kuzu eti
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye
- 1 büyük soğan
- 3 adet orta boy patates
- 3 bardak baldo pirinç
- tereyağ
- tuz ve isteğinize göre baharat
Yapılışı
- Yıkanılan etler düdüklü tencereye konulup üzerine çıkacak kadar su ilavesi ile biraz da tuz ekleyerek haşlanır
- Haşlanan etler tencereden süzülerek alınır ve bir başka tencereye biraz tereyağı ve kendi suyundan 1 bardak kadar konularak isteğinize göre baharat ilavesi ile (ben sadece karabiber koydum) suyunu çekene kadar pişirilir
- Bu arada halka şeklinde kesilen patatesler kızartılır
- 1 saat kadar önce sıcak suya konulan pirinçler iyice yıkanır
- Tencerenin en altına pilavın yapışmaması için halka şeklinde kesilen soğanlar yerleştirilir
- Kızartılan patatesler tencerenin içine dik olarak yerleştirilerek bir çember oluşturulur
- Kalan patatesler soğanların üzerine yerleştirilir
- Bezelye ile harmanlanan etler patateslerin üzerine yerleştirilir
- En son yıkanılan pirinçler de etlerin üzerine koyup düzelterek bir miktar bastırarak yerleştirilir
- Pirinçlerin üzerine küçük parçalar olarak kesilen tereyağı ilave edilip haşlanan etin suyundan ilave ederek ateşe konulur
- Ben 3 bardak önceden sıcak suda bekletilmiş pirince 4,5 bardak kadar et suyu koydum patateslerinde bir miktar çekeceğini düşünerek fakat kullandığınız pirince göre su ilavesi farklı olabiliyor.
Kısık ateşte pişirilen pilavı piştikten sonra büyük düz bir tabağa ters çevirerek çıkardım.Görüntü bu,lezzet muhteşemdi yani anlatılmaz tadılır
Bu arada bu yemeği çıkar çıkmaz yiyecek şekilde pişirirseniz tadına doyamayacağınızdan eminim
Afiyet olsun,Hadi buyrun buyrun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder