Mutlu haftasonları diliyorum şimdiden : ) Bugün kuzine maceralarımızın bir diğeri olan "Peynirli" ile kaşınızdayım:)
Peynirli yapımını özel bir zevki vardır bizim evde..
Şöyle ki;
"Her zaman ki gibi önce önlüğünü takıp, yemenisini bağlıyor başına o kız ve tezgahın üstü tamamen temizleniyor..
Kuzine çam kozalakları ile tutuşturuluyor, çıranın mis kokusu çekiliyor genizlere..Sonra yanan meşe ve çamların çıtırtısı yayılıyor evin içine sıcaklığı ile birlikte, dışarıya da kokusu...
Çaydanlık ve güğüm yerini alıyor kuzinenin üzerinde..
sonra hamur teknesine un eleniyor, bu arada o kızın eli yüzü un oluyor muzurluk ediyor çünkü.. Ak pak oldum diye seviniyor..Un gibisi var mı? Mübarek...
Sonra o kız elediği unu tuzlayıp ortasına bir yumurta kırıp ılık su ile yoğuruyor hamuru özlü özlü..
Hamuru da koyuyor kuzinenin yanına dinlensin diye..
Sonra peynirlerini incecik kıydığı maydonozları ile buluşturuyor, bir yumurta ve tuz da katılıyor bu buluşmaya..
Kız sacı yıkayıp kuruluyor ve yerleştiriyor kuzinenin üzerine..
Sonra hamurunu bezeliyor, başlıyor merdanesi ile açmaya..
İlk peynirliyi verince sacın üzerine bakıyor ki kaynamış çaydanlık ötüyor.. Hemen demliyor çayı.. Meşe kokusuna bir de taze çay kokusu karışıyor..
Peynirli arkalı önlü pişerken kız ikinciyi hazırlıyor..
Peynirli pişince alıyor bir tepsiye sonra da çatalına batırıp bir topak tereyağını, tereyağlıyor üzerini peynirlinin.. Peynirli pırıl pırıl görünüyor artık..
Sofrayı hazır ediyor kız bu arada, sofra dediğimiz de bir iki domates ve salatalık söğüşü ve zeytin..
Sımsıcak peynirli ve çay ile değme ziyafetlere taş çıkarıyor peynirli keyfi..
Sıralanıyor peynirliler..
Dayanamıyor ahali, pişeni alıyor bölüyor ikiye paylaşıyor yanındaki ile..Mutluluğu sarıyor kalpleri evde olmanın, evde hep beraber olmanın !!!!
Peynirli masalı bu ailenin şen kahkahaları ile son buluyor ve hep aynı şaka yapılıyor..
"Ben yedim Allah artırsın, sofrayı Deniz kaldırsın"
işte böyle sevgili dostlar..Dilerim bir gün sizleri de burada bu şekilde ağırlamak nasip olur bana..Kapılarım herdaim açık bilesiniz..
ve tatmak isteyen herkese reçeteyi düzenli olarak vermek istiyorum:)
Malzemeler:
Hamur İçin:
5 su bardağı Un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
Ilık su
İç Malzemesi:
300 gr. yumuşak beyaz peynir
Yarım demet maydonoz
1 yumurta
Tuz
Yapılışı:
Hamur için verilen tüm malzemeler karıştırılıp azar azar un ilavesi ile ele yapışmayan ve hafif sert kıvamlı bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur üzerine nemli bir bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.
İç malzemesi için yumuşak beyaz peynir ezilip içine ince ince doğranmış maydonozlar, yumurta ve tuz eklenerek karıştırılır.
Dinlenen hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılıp üstlerine bolca un serpilir. Bir beze oklava veya merdane ile incecik açılıp arasına iç harçtan kaşık ile sürülüp yarım ay şeklinde kapatılır ve yağsız teflon tavada veya sacda arkalı önlü pişirilir..
Pişen her ekmek tereyağı ile yağlanır..
Afiyet bal şeker olsun.. : )
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder